Početna stranica » Održani trinaesti susreti vjernika Hrvata Kotorvaroške doline u Zagrebu

Održani trinaesti susreti vjernika Hrvata Kotorvaroške doline u Zagrebu

173 pregleda

U organizaciji Udruge Kotorvaroških Hrvata, Zagreb i Župe Sv. Marije Anđeoske, Sesvetska Sopnica, u nedjelju, 3. srpnja ove godine u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba, pod geslom Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju održani su 13. susreti raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) odzivom velikog broja vjernika i prijatelja ovog živopisno-povijesnog kraja sjeverozapadne Bosne. Kao i ranijih godina ovogodišnji susreti započeli su misnim slavljem u 11 sati u samostanskoj i župnoj crkvi Sv. Marije Anđeoske koje je predvodio fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene, a suslavili su fra Stipo Karajica, samostanski i župni vikar samostana sv. Ilije proroka u Zagrebu, fra Petar Karajica, ravnatelj Središnjeg ureda Hko „Kruh sv. Ante“ u Sarajevu, fra Filip Karadža, župnik i upravitelj Svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, vlč. Šimo Marinović, član Družbe isusovačke na službi u riječkoj biskupiji i Ivan Markulin, trajni đakon u zagrebačkoj nadbiskupiji.

Provincijal fra Zdravko je na uvodu misnog slavlja pozdravio sve okupljene vjernike i kao dobar poznavatelj prilika u župama Kotorvaroške doline naglasio važnost prigodnih zavičajnih okupljanja kako u mjestima i župama gdje trenutno žive i rade, tako još više za važnijih svetkovina i blagdana u rodnom zavičaju. 

Misa zahvalnica slavljena je za sve pokojne, stradale, ubijene i nestale Kotorvarošane u II. svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu, posebno njihove branitelje. Misno slavlje je skladnim pjevanjem odabranih liturgijskih pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Pleš, a nedjeljna misna čitanja, evanđelje i zazive Molitve vjernika čitali su Katrin Ivić, Petra Bilobrk, Ivan Markulin i Ružica Hotić.

Okupljene je na kraju misnog slavlja pozdravio fra Stipo Karajica, koordinator pripremnog Odbora ovogodišnjeg okupljanja izrazivši zadovoljstvo što su organizatori ovogodišnjeg okupljanja Udruga Kotorvaroških Hrvata i Kotorvarošani i ove godine izabrali za domaćinstvo ovu župu i što svojim okupljanjima i susretima čuvaju uspomenu na zavičajnu baštinu i krajeve iz kojih potekoše, a danas raseljeni u velikom broju svojim životom i radom napučuju i izgrađuju Hrvatsku, Europu i svijet te zahvalio članovima Odbora, dobročiniteljima, podupirateljima i volonterima.

Obilježavanje godišnjeg susreta raseljenih Kotorvarošana u Hrvatskoj nakon mise je nastavljeno u kripti župne crkve prigodnim druženjem uz „agape ljubavi“, razgovor i glazbeno uveseljavanje hrvatskog kantautora i glazbenika Miroslava Škore i pratnju tamburaša. Okupljeni su imali mogućnost razgledati, nabaviti i prigodne zavičajne suvenire za uspomenu i dar prijateljima i svojima u obitelji.

Na uvodu programa predsjednik Udruge Kotorvaroških Hrvata u Zagrebu Marko Bilobrk i Jozo Petrušić su ispred Udruge, članova Upravnog i pripremnog Odbora i okupljenih zahvalili Bogu, zatim provincijalu fra Zdravku na predvođenju ovogodišnjeg misnog slavlja i uručili mu osobni dar-uspomenu, kao i novčani prilog za pomoć u izradi novih crkvenih klupa u župnoj crkvi, a podupirateljima i volonterima uručili prigodne zahvalnice. Misi i trinaestim susretima raseljenih vjernika Hrvata Kotorvaroške doline u Hrvatskoj nazočili su brojni gosti i uzvanici: Miroslav Škoro, zastupnik u Hrvatskom saboru sa suprugom Kim Ann, Ivan Zeba, izaslanik tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Anto Mandić, prvi i ratni načelnik Općine Kotor Varoš sa obitelji, dr. Ivan Marčeta, član Upravnog odbora UBH Prsten u Zagrebu i članovi župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a, Frame i volonteri župe Sv. Marije Anđeoske. Proslava ovogodišnjeg susreta zaključena je u veselom raspoloženju u popodnevnim satima.