Početna stranica » Održane franjevačke pučke misije u Livnu

Održane franjevačke pučke misije u Livnu

193 pregleda

U nedjelju, 28. listopada večernjom svetom misom započele su franjevačke pučke misije u župi Svih Svetih u Livnu.

Na misijama su sudjelovala četvorica svećenika misionara i petorica bogoslova iz Sarajeva. Svetu misu je predslavio fra Slavko Topić. Fra Slavko je u svojoj propovjedi naglasio važnost rasta u molitvi i duhu naspram materijalnim potrebama kojima se čovjek danas okovao, te zazivom Duha Svetoga otpočeo misijske, milosne dane u Livnu. Na koncu svete mise livanjski župnik fra Vinko Sičaja pozdravio je misionare i predstavio raspored programa misija.

Prvi dan misija započeo je ranom svetom misom pod kojom je narod zajedno s braćom fratrima izmolio jutarnju molitvu časoslova. Na kraju mise, koju je predslavio fra Damir Pavić, izložen je Presveti Oltarski Sakrament, koji je u crkvi bio izložen do podne. U međuvremenu narod je imao mogućnost ispovjedi i duhovnog razgovora cijelo prijepodne. Bogoslovi su u tom periodu imali susret s roditeljima i djecom od prvog do četvrtog razreda u prostorijama pastoralnog centra župe gdje su kroz pjesmu i igru upoznali okupljene s likom i djelom svetoga Franje. U podne je uslijedila molitva srednjeg časa poslije koje je fra Damir okupljeni narod blagoslovio Presvetim Sakramentom. Program se nastavio u 15 sati s mogućnošću ispovjedi i razgovora s misionarima. U 17 sati su misionari zajedno s narodom molili molitvu krunice poslije koje je fra Damir održao kratku katehezu na temu važnosti Duha Svetoga i molitve u obitelji i župi. Uslijedila je sveta misa s klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Bogoslovi su u večernjim satima imali sastanak s framašima Frame Livno na kojem su ih kroz svjedočenje i razgovor potaknuli na savršenije nasljedovanje svoga poziva.

Sljedećega dana su svećenici misionari posjetili bolesne i nemoćne župljane. Istoga dana u večernjim satima nakon krunice i kateheze misu i klanjanje je predvodio fra Josip Ikić dok je po završetku molitvenoga programa upriličen susret s članovima molitvenih zajednica i FSR-om župe Livno.

Trećega je dana upriličen posjet bolesnim i nemoćnim župljanima u županijskoj bolnici. Bila je to prigoda za susret i razgovor s djelatnicima bolnice, a u bolničkoj je kapeli fra Damir u koncelebraciji s bolničkim kapelanom fra Miroslavom Ištukom slavio svetu Misu. U popodnevnim je satima, uz redoviti molitveni program, održan i susret bogoslova s djecom od petog do devetog razreda. Večernju svetu misu pod kojom se molila i posveta župe Blaženoj Djevici Mariji predvodio je fra Julijan Madžar. Nakon svete mise okupljeni je puk imao prigodu čuti svjedočanstva mladih bogoslova te s njima zapjevati poneku duhovnu pjesmu.

Na blagdan Svih svetih, u četvrtak 1. studenoga, kada župa Livno slavi svoj patron, svečano misno slavlje predvodio je fra Damir Pavić. Ovo je ujedno bio i zadnji dan održavanja franjevačkih pučkih misija. U prigodnoj propovijedi govorio je o pozivu na svetost u današnjem vremenu te zahvalio dragome Bogu na milosnom vremenu darovanom kroz pučke misije.

Na kraju se nazočnima obratio i župnik fra Vinko Sičaja zahvalivši braći misionarima, domaćim fratrima i svim vjernicima na sudjelovanju u franjevačkim pučkim misijama. Po završetku mise izmoljeno je opijelo za sve nevino stradale žrtve u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Fra Blaž Protuđer