Početna stranica » Obnova najvećih orgulja na svijetu

Obnova najvećih orgulja na svijetu

397 pregleda

Orgulje u katedrali sv. Stjepana u bavarskom gradu Passauu od jeseni 2020. godine bit će provedena generalna obnova najvećih orgulja u jednoj katoličkoj crkvi. Prema procjenama biskupije Passau, predviđa se da će petogodišnja sanacija koštati oko 6,5 milijuna eura. Posljednja generalna obnova ovih orgulja provedena je prije gotovo 40 godina. Prašina i plijesan već neko vrijeme oštećuju orgulje, a potrebno je provesti obnovu nekih dijelova zbog zastarjelosti. Istovremeno, bit će ugrađena posebna protupožarna zaštita, prema suvremenim standardima. Zanimljivo, tijekom restauratorskih radova, orgulje neće zanijemjeti, nego će, doduše umanjenim kapacitetom, biti korištene u svečanim prilikama.

Restauracijom orgulja bavit će se četiri tvrtke – Karl Schuke Berliner Orgelbauwerkstatt (Berlin), Klais Orgelbau (Bonn), Orgelbaufirma Eisenbarth (Passau) i Casavant Freres (Kanada). Osim čišćenja i osvježavanja sustava orgulja, predviđeno je dotjerati i zvučni koncept orgulja koje su 1928. godine izrađene u radionici Steinmeyer iz Oettingena, koja je 2001. godine nažalost ugašena. U našim krajevima tim imenom mogu se pohvaliti znamenite orgulje u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini kod Siska ili u katedrali svetoga Petra u Đakovu.

Ranije je biskup Passaua mons. Stefan Oster podsjetio da je estetika vrlo važan pristup vjeri: „Kad ljudi osjete da je velika umjetnost, velika glazba izraz duboke vjere, onda se ponetko možda i zapita tko bi bio taj Bog, kojega umjetnik časti u takvoj ljepoti.”

Trenutno najveće orgulje u jednoj katoličkoj crkvi, dakle one u Passauu, broje 17.978 cijevi raspoređenih u 333 reda i 233 registra. Najveća cijev orgulja duga je više od 11 metara i teži 306 kilograma. Najveće orgulje namještene u jednu vjersku građevinu nalazi se u SAD-u, u protestantskoj crkvici pri Vojnoj akademiji u mjestu West Point u New Yorku. Broji 23.500 cijevi u 380 redova, što je do danas svjetski rekord.