Početna stranica » „Novopečeni” tata!

„Novopečeni” tata!

305 pregleda

Nedugo po djetetovu rođenju praktički svaki novopečeni otac snažno se sudara sa stvarnim svijetom: sada je otac, s novim obvezama, novim pritiscima, novim očekivanjima koje treba ispuniti. Jedan od najčešćih zaključaka do kojih dolaze istraživanja o očinstvu odnosi se na činjenicu da današnji novopečeni očevi imaju osjećaj da nisu pripremljeni za tu novu ulogu.  „Istodobno je nepravedno i nerealno očekivati od muškarca da se automatski počne ponašati kao otac, kada su ga životna iskustva vješto odvajala od mogućnosti da uči ispunjavati tu zadaću”, piše David L. Giveans.

U vremenu kada su nas naši očevi odgajali, u većini slučajeva dobar otac bio je sinonim za čovjeka koji se dobro brine za materijalno stanje obitelji. Njegovo je bilo donijeti kući plaću, znati popraviti poneki manji kvar u kući, provoditi kućni red i disciplinu. Činilo se da nikoga ne zanima provodi li dovoljno vremena s djecom nego se to prepuštalo supruzi odnosno dobroj majci. Međutim, isti taj nekadašnji, prethodno opisani, dobar otac danas će se smatrati emocionalno rezerviranim i nebrižnim negativcem. Dok današnji dobar tata uz to što i dalje treba financijski uzdržavati svoju obitelj, najčešće podjednako kao i supruga ili partnerica, prema sadašnjim očekivanjima, treba biti i stvarno prisutan u životu svoje djece, tjelesno i emocionalno. Istraživanja kažu kako većina današnjih očeva to i želi ali imaju dosta problema oko toga što ih nitko tome nije učio pa se češće susreću s više teškoća nego njihove supruge koje znaju gdje tražiti pomoć.

Seminari, članci, knjige, videozapisi i sl. koji se bave podizanjem male djece (osobito novorođenčeta) i stjecanjem vještina kako postati dobar roditelj, gotovo se u potpunosti obraćaju ženama. Očevi su u ovakvoj literaturi uglavnom zanemarivani i teško ćete naći knjige namijenjene njima. Tate koje već dugi niz godina žele aktivno sudjelovati u podizanju i odgoju svoga djeteta od njegova rođenja moraju se još uvijek snalaziti kradući maminu literaturu o bebama i pokušati prilagoditi sebi, iako je njihov pristup drukčiji. Od trenutka djetetova rođenja muškarci s bebama postupaju na vrlo različite načine. Očevi nerijetko više naglašavaju fizičko i energično, a majke društveno i emocionalno. Dijete će jako brzo spoznati te razlike i na različite načine reagirati na tatu i mamu. Kada je gladno, mama će lakše utješiti dijete (naravno ako doji), ali će zato biti sretnije s tatom kada se poželi brze energične igre. Djetetu su itekako potrebne obje vrste interakcije i nije ih potrebno ni uspoređivati niti ocjenjivati.

Uloga očeva

„Sve što smo do sada uspjeli ustvrditi ukazuje na to da se u djece kojom se bave i očevi, kvocijent inteligencije u dobi od šest ili sedam godina već uvećao u odnosu na drugu djecu”, kaže pedijatar T. Berry Brazelton. Također dodaje da je uz očevo sudjelovanje u njegovu podizanju „vjerojatnije da će dijete imati smisao za humor, vjerovati u sebe i biti motiviranije za učenje”. Nasuprot ovome, očeva emotivna distanciranost može ostaviti duboki negativan utjecaj. „Istraživanja pokazuju izravnu vezu između izostanaka očeva iz djetetova odgoja i viših stopa agresivnoga ponašanja u sinova, spolno preuranjenoga ponašanja njihovih kćeri i  rigidnije spolne stereotipizacije u djece obaju spolova”, piše Louise B. Silverstein. Istraživanja pokazuju i dobre rezultate kod očeva koji aktivno sudjeluju u odgoju djece. Za ove očeve je vjerojatnije da će biti u sretnom braku i napredovati na poslu.

Što čini tata koji je uključen od početka? Nekoliko najboljih načina da otac kvalitetno upozna svoje novorođenče:

  • Držite ga. Beba voli nosanje uokolo bilo u naručju ili u nosiljci.
  • Razgovarajte s njim. Iako novorođenče ne razumije značenje riječi, dok mu se obraćate pomažete mu da se upozna s ritmom jezika. Slobodno pričajte o svakodnevnim uobičajenim stvarima.
  • Mijenjajte mu pelene. Možda se ova zadaća ne čini osobito ugodnom i zabavnom, ali je odlična prigoda za izravnu interakciju s djetetom (masiranje trbuščića, škakljanje koljena, cjelivanje prstića). Vještinu mijenjanja pelena otac će steći za nekoliko dana jednako kao i majka.

Od prvih tjedana i tata i dijete mogu računati na međusobno druženje i kroz igru. Naravno, nogomet ili košarka će morati malo pričekati. Sa svojim novorođenčetom nastojte svaki dan provesti barem dvadeset minuta (u obrocima od pet minuta). Brbljajte, čitajte naglas, ljubite ga, mijenjate izraze lica, eksperimentirajte s njegovim refleksima, sve su to dobri načini aktivne zabave. Treba svakako znati:

  • Ako dijete počne plakati ili vam se čini da mu je igra dosadna, prestanite s tim što činite. Pretjerivanje s igrom kod djeteta može izazvati zbunjenost ili iziritiranost pa takve igre ograničite na samo nekoliko minuta.
  • Najbolji trenutak za igru je kada je dijete u stanju aktivne budnosti.
  • Dok ste s djetetom u igri, posvetite se samo njemu (ostavite telefon, TV i sl.).
  • Često mu se smiješite i smijte te ga verbalno potičite. Premda ne razumije riječi, dijete svakako razumije osjećaje.
  • Budite nježni. Mišići vrata u novorođenčeta nisu posve razvijeni pa im je potrebno pridržavati glavicu sa stražnje strane i izbjegavati nagle pokrete i trzaje. Nikada ne tresite novorođenče niti ga bacajte u zrak jer se maleni mozak može početi micati unutar lubanje što može biti opasno i dovesti do trajne povrede.

Učinit će se možda prekomplicirano, prezahtjevno i preodgovorno brinuti se za to malo, nježno, bespomoćno biće. „Kada se pojavljuju zajedno osjećaji nepripremljenosti, straha i zbunjenosti koje doživljavaju toliki novopečeni očevi, čovjeka mogu uistinu posve obuzeti”, kaže A. A. Barott u knjizi Kako biti tata. On dodaje da „na takve situacije neki muškarci reagiraju bijegom – emocionalno i fizički ili oboje – od djece i partnerice” te savjetuje u takvim situacijama potražiti razgovor s nekim iskusnijim ocem, svojim vršnjakom, ali svakako i suprugom. U jednom velikom istraživanju znanstvenici su otkrili da očevi na svoju odgojiteljsku ulogu u pravilu gledaju kao na važno iskustvo koje im pruža zadovoljstvo. Suvremeni očevi ne slažu se s tim da bi samo majke trebale biti zadužene za disciplinu ili za brigu o bolesnom djetetu nego roditeljsku ulogu smatraju dijelom bračnoga iskustva koje ravnopravno trebaju podijeliti sa suprugama.