Početna stranica » Novi dušobrižnici u svetištu Neviges

Novi dušobrižnici u svetištu Neviges

233 pregleda

Više od 340 godina franjevci su bili čuvari marijanskoga svetišta Neviges nedaleko od Wuppertala u njemačkoj Rurskoj oblasti. No, zajednica njemačkih franjevaca prošle je godine napustila dušobrižništvo u ovom svetištu koje pripada nadbiskupiji Köln. Sad je poznato tko ih nasljeđuje.

U najvećem marijanskom svetištu nadbiskupije Köln, u svetištu Marije, Kraljice Mira u Nevigesu, od rujna će ponovno biti pastoralno djelatna jedna zajednica redovnika. Trojica novih svećenika pripada redovničkoj zajednici Sveti Martin, koja potječe iz Francuske. Objavila je to nadbiskupija Köln u službenom priopćenju na svetkovinu Duhova. Osim redovitih aktivnosti, ova će zajednica unaprijediti duhovni centar, pa će se ondje zasnovati novi samostan redovnika.

Planirano je da svečana inauguracija njihove zajednice u Nevigesu bude upriličena 27. rujna. Trojica redovnika kao zajednica će stanovati u bivšem franjevačkom samostanu. Voditelj je Thomas Diradourian, njegov župni vikar Ignace Duchatel, a kapelan Phil Diekhoff.

U službenom priopćenju nadbiskupije navedeno je kako je zajednica Sveti Martin (Communaute Saint Martin) udruženje papinskoga prava za svećenike i đakone koji su djelatni u različitim državama Europe i na Kubi. Matična kuća ove zajednice i bogoslovija nalaze se u mjestu Evron u zapadnoj Francuskoj. Zajednicu je 1976. godine utemeljio Jean-Francois Guerin u duhu obnove Drugoga vatikanskog sabora. Trenutno ova zajednica broji 115 svećenika i đakona u svijetu.

Podsjećamo, više od 340 godina župa i svetište u Nevigesu opsluživali su franjevci. No prošle godine Uprava Njemačke franjevačke provincije odlučila je zatvoriti samostansku zajednicu u Nevigesu sa zadnjim danom 2019. godine.

Hodočašća se u ovo svetište organiziraju još od 1681. godine i utemeljena su na čudotvornom ozdravljenju. Središnji predmet čašćenja jest zavjetna slika Blažene Djevice Marije iz 17. stoljeća. Središnja crkva ovoga svetišta posvećena je 1968. godine Mariji, Kraljici Mira. Ova je crkva u svijetu je poznata po svom neobičnom arhitektonskom izgledu. Građevinu je projektirao kelnski arhitekt Gottfried Böhm u jeku brutalizma u povijesti umjetnosti, a podsjeća na golemi betonski šator.