Početna stranica » Nova knjiga Svjetla riječi: Kamenom satkana prošlost

Nova knjiga Svjetla riječi: Kamenom satkana prošlost

130 pregleda

Nedavno je iz tiska izašla nova knjiga u izdanju Franjevačkoga medijskog centra Svjetlo riječi iz Sarajeva. Knjiga obuhvaća zbirku povijesnih tekstova o 55 srednjovjekovnih starih gradova na području današnje Bosne i Hercegovine. Tekstovi okupljeni u novu knjigu pod naslovom Kamenom satkana prošlost. Srednjovjekovni bosanski gradovi autorska su djela povjesničara Leonarda Valente iz Sarajeva .

Zbirka Valentinih autorskih tekstova predstavlja izvrsnu seriju o srednjovjekovnim gradovima. Svaki od njih ima i poseban naslov koji je obojen pjesničkim nadahnućem. Tako u knjizi nalazimo naslove poput Vranduk – U verigama prošlosti i sadašnjosti; Kraljeva Sutjeska – Ugarak slavne prošlosti; Herceg Novi – Mlađahni trgovac s Jadrana; Stijena kod Cazina – Usnuli stražar. U zbirci su sadržani opisi brojnih srednjovjekovnih gradova koji su danas već i zaboravljeni i nisu predmet zanimanja šire javnosti (Koštun, Sokol na Plivi, Komotin, Borač), ali nisu zanemareni ni dobro poznati srednjovjekovni gradovi poput Travnika, Počitelja, Livna, Jajca, Tešnja i Bihaća. Izrazit dar za literarno izražavanje autor Valenta je pokazao tako što je svakom tekstu unio posebno ozračje kako bi čitatelja najprije uveo u slavnu prošlost toga grada, a onda i u pustu sadašnjost.

Kako je postojeća literatura o povijesti srednjovjekovnih gradova oskudna i često neobjektivna, namjera i cilj ove zbirke autorskih radova Srednjovjekovni bosanski gradovi, autora prof. Leonarda Valente bili su upoznati čitatelja  s velikim brojem nedovoljno istraženih i konzerviranih gradova srednjovjekovnoga perioda. Stoga je zbirka tekstova o srednjovjekovnim gradovima izvrsna prilika da šira javnost, koja bude čitala ovu knjigu i držala je u vlastitoj knjižnici, bude upoznata s izazovima koje susreću naši srednjovjekovni gradovi koji su zaslužili detaljna istraživanja i profesionalnu konzervaciju te da na taj način prošire svoje znanje o povijesti svoje domovine Bosne i Hercegovine. Većina tekstova objavljena je već u tiskanom izdanju revije Svjetlo riječi u periodu od 2003. do 2005. godine, ali među tekstovima ima i onih koji su nastali ekskluzivno za ovu knjigu.

Knjiga Kamenom satkana prošlost napisana je na 256 stranica tiskanih u boji, s kvalitetnim fotografijama niza autora, u dimenzijama 16,5 x 24 cm. Grafičko oblikovanje uredio je Lorko Kalaš, dok su recenzenti bili mr. Edin Bujak, stručnjak za srednjovjekovnu arheologiju iz Sarajeva, zatim povjesničarka iz Banje Luke dr. Slobodanka Prtija i medievalist iz Travnika dr. Dženan Dautović.

Svoj primjerak knjige Kamenom satkana prošlost. Srednjovjekovni bosanski gradovi možete poručiti pozivom na broj telefona 033 726 200 svakim radnim danom od 8 do 16 sati. Više informacija o knjizi i opciju online kupovine pronađite na ovoj poveznici, odnosno na mrežnoj stranici FMC Svjetlo riječi: www.svjetlorijeci.ba.