Početna stranica » 26. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića

26. godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića

159 pregleda

U Fojnici, 13. studenog, svetom misom u 11 sati obilježena je 26. godišnjica strijeljanja fojničkog gvardijana fra Nikice Miličevića i samostanskog vikara fra Leona Migića. 

Svetu misu, u koncelebraciji brojnih svećenika i prisutnih vjernika, predvodio je fojnički gvardijan fra Mirko Majdandžić. Tijekom nadahnute propovijedi gvardijan fra Mirko istaknuo je kako danas zajedno sa našom proslavljenom braćom, fra Nikicom i fra Leonom, molimo za sve nas i za našu budućnost. „Teško je nešto pametno reći, no pokušat ću sažet današnju propovijed u tri riječi koje su nam itekako važne kroz život, koje su bile važne kroz povijest, a koje su danas riječi vodilje.

Prva riječ je „svetost”. Prva pomisao na ovu riječ su naši sveci i blaženici, no ako pogledamo svece, blaženike i blaženstva vidjet ćemo kako se i mi možemo pronaći u nekima. Svetost smo udaljili od nas, a ona bi nam trebala biti životni put.

Druga riječ je „oproštenje“. Ovu riječ smo previše suzili. Često kažemo „opraštamo, ali ne zaboravljamo“. To se ne smije događati, moramo opraštati radi nas samih, radi toga da bi nama bilo lakše i moramo učiniti pomake radi mira među svima nama u cijelom svijetu.

Treća riječ je „sačuvanje”. Fra Nikica i fra Leon su se žrtvovali za nas, žrtvovali su svoje živote radi naše budućnosti, a tako i mnogi drugi koji su vlastitom krvlju platili ono što mi imamo danas. Odgovornost koju imamo moramo provoditi i sve što imamo sačuvati. Trebamo voljeti ovaj prostor, živjeti na njemu i stvarati bolje životne uvjete. Nije mnogo potrebno, samo malo žrtve koju su mnogi prije nas dali prenoseći odgovornost u naše ruke“, kazao je fra Mirko.

Nakon svete mise zadušnice na groblju Karauša izmoljeno je opijelo za pokojne fratre.

Fratri nikada nisu dvojili da postoji nalogodavac ovog strašnog zločina. Još prije 20-ak godina prof. dr. fra Vitomir Slugić, koji je bio svjedokom zločina, izjavio je da se strašni zločin koji je bio smišljen, na Sudu u Sarajevu sveo na obično ubojstvo u krčmi. Dakle, klasični ratni zločin se na Vojnim sudovima 1994. i 1995., okarakterizirao kao obično ubojstvo.