Početna stranica » Proslavljen sv. Nikola Tavelić na Kovačićima

Proslavljen sv. Nikola Tavelić na Kovačićima

134 pregleda

U četvrtak, 14. studenoga 2019. godine, u svetištu svetoga Nikole Tavelića na Kovačićima u Sarajevu svečano je proslavljen spomendan na ovoga sveca, mučenika i svjedoka vjere. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe sv. Ante Padovanskoga iz Bihaća, fra Bono Tomić u koncelebraciji s provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem i drugim svećenicima. Na početku je sve prisutne pozdravio gvardijan samostana na Kovačićima, fra Damir Pavić izrazivši radost zbog ovoga događaja i zajedništva.

U prigodnoj homiliji propovjednik fra Bono je istaknuo kako svece, napose mučenike ne možemo u potpunosti razumjeti ako u svome životu nikada nismo bili u nešto toliko uvjereni da smo za to bili spremni umrijeti ili barem neku patnju i muku podnijeti. Potom je istaknuo dvije karakteristike svetaca: „Sveci su na prvom mjestu ljudima govorili istinu znajući kako je samo istina potreban za buđenje savjesti i poticanje na bolje promjene. Kao drugo, sveci su ljude u svojoj poniznosti upućivali na Boga i život s Bogom.”

U nastavku prigodne propovijedi fra Bono je rekao kako mučeništvo sv. Nikole Tavelića ima obilježje kršćanskoga mučeništva kroz koje mučenik umire za Krista, a kršćanski mučenik je, zapravo, svjedok ljubavi. Pred kraj je potaknuo sve prisutne da budu ljudi radosti i mira: „Za to nam je potrebna snažna i prava vjera kakvu su imali naši stari koji su vjerovali u providnost pa su tako često govorili “Dat će Bog”, a čini se kako nam danas ponajviše nedostaje vjere i hrabrosti naših starih jer da bismo nasljedovali Boga trebamo biti njegovi. U tom duhu neka nam sv. Nikola Tavelić izmoli milost ustrajnosti i pravu vjeru; milost i snagu za dostojno i ustrajno nošenje križa”, zaključio je fra Bono na kraju svoje homilije.

Sveto misno slavlje prošlo je svečano i dostojanstveno, glazbeno su ga animirali bogoslovi Franjevačke Teologije u Sarajevu, a po završetku uslijedilo je zajedničko druženje i zakuska u predvorju svetišta.

Proslavi blagdana sv. Nikole Tavelića prethodile su mise trodnevnice koje su predvodili fra Davor Petrović, fra Nikica Vujica i fra Damir Pavić.