Početna stranica » Nova knjiga Miljenke Koštro

Nova knjiga Miljenke Koštro

122 pregleda

Ovih dana, u izdanju Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne iz tiska je izašla peta knjiga pod naslovom Pogled u nedogled, autorice Miljenke Koštro.

Nakon uspješno objavljenog prvijenca, romana „Biti Viktor“ (2016) te prije njega triju zbirki poezije Cvijetnjak na kamenjaru (2003), Miris vječne mladosti (2004) i Čarolije svitanja (2008), književnica Miljenka Koštro priređuje 61 kratku priču  s nazivom Pogled u nedogled. Koštro se pojavljuje prvi put i kao ilustratorica. I sam naslov je simboličan.

Miljenka Koštro, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje. Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, dok je Opću gimnaziju 1983. godine završila u Posušju. Godine 2005. upisala je studij hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru. Majka je troje djece. Danas s obitelji živi u Viru kod Posušja.

Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina. Piše pjesme za djecu i odrasle i prozu. Od prosinca 2012., kao vanjski suradnik na Radiju Herceg Bosna, priređuje emisiju Odabrane stranice kroz koju promiče književno stvaralaštvo te kulturu pisanja i čitanja. Suradnica je u emisiji Kad se smijah tad I bijah (Radio Split) koju uređuje I vodi Mladen Vuković.

Radovi su joj objavljivani u časopisima: OsvitMotrištaHrvatsko slovo, Suvremena pitanjaZvonaHrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Podstranska revijaHumKatolički tjednikVirko i drugi. Stalna je suradnica dječjeg lista Cvitak gdje objavljuje pjesme i kratke priče. Pjesme su joj objavljene i u nekoliko zbornika te na portalima. Sudionica je mnogih kulturnih manifestacija. Organizatorica je mnogih književnih druženja u osnovnim školama. Poezija i priče pisane ikavicom su joj nagrađivane.

Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske i HKD Napredak Posušje. Obraćajući se djeci, njihovim jezikom, autorica se zapravo obraća svima, znajući da tako polazi iz samih temelja.  Gledajući u djecu i osvrćući se oko sebe ona zapaža, bilježi i tako gleda u nedogled. S velikim povjerenjem i sigurnošću može se potvrditi da je ime Miljenka Koštro ime za koje će se sigurno čuti van granica i koje će imati odjeka među svim generacijama čitatelja. Ime majke koja je prvenstveno kao i Brlićka pisala za svoju djecu, slučajnim odabirom stavila dio duše na papir te obogatila književnost i za djecu i za odrasle. Nakon objavljenoga petog naslova s pravom možemo ustvrditi da je ovom posljednjom knjigom Miljenka Koštro potvrdila svoju književnu svestranost.

                                                                 Božena Pandža