Početna stranica » Gostovanje HKD Napredak u Pridvorju

Gostovanje HKD Napredak u Pridvorju

188 pregleda

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Kreševo, posjetili su 8. i 9. rujna samostan sv. Vlaha u Pridvorju, u kojem su djelatni franjevci Bosne Srebrene. Na poziv predstojnika samostana fra Ive Kramara, članovi kreševskoga Napretka pjevali su na misnim slavljima i održali cjelovečernji koncertni program.

Prvoga dana dvodnevnoga programa, 8. rujna upriličen je koncert HKD Napredak u Maloj dvorani samostana sv. Vlaha u Pridvorju. Organizator je pored samostana bila i Policijska uprava Dubrovačko-neretvanske županije na čelu s Ivanom Pavličevićem. Nastupili su mješoviti pjevački zbor koji vodi Marija Pervan, zatim tamburaški sastav Senjo kojega vodi Mladen Tomić, izvorna pjevačka skupina te solisti Ivan Buljan i Marija Pervan.

Posjetitelji koncerta mogli su čuti neke stare napjeve iz kreševskoga kraja i šire, koje je prikupio i za izvedbu prilagodio Ivan Buljan, student glazbene pedagogije pri  Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovi su napjevi uključivali Ljubičice, i ja bi’ te brala, Kiša pada, rosna trava, Ajde kući, gospoja, Grana javora i Urodila žuta kruška. Na repertoaru su se našle i neke novije zabavne pjesme, poput Ružo moja i Laku noć, svirači, zatim sevdalinke i starogradske pjesme Tebi, majko, misli lete, Jesi li čula, dušo i neizostavna Pjesma o Kreševu, autora Joze Penave. Potom su tamburaši izveli skladbe Kreševska dirlija, U srcu mome živiš ti i Otiš’o je otac moj polako, a Marija Pervan uz klavirsku pratnju Ivana Buljana otpjevala je sevdalinke Stade se cvijeće rosom kititi i Kafu mi, draga, ispeci. Publika je mogla uživati u šarolikom programu, kojim su članovi kreševskoga Napretka pokušali dočarati  bogatstvo i  duh  Kreševa i cijele Bosne i Hercegovine .

„Gledajući u daleku povijest, veza između Kreševa i Dubrovačke Republike, a kasnije i Konavala, seže još u 15. stoljeće. U starom gradu Dubrovniku i dan danas stoje brave iskovane vrijednim rukama kreševskih majstora-kovača, a koje datiraju iz tih davnih vremena. Zahvaljujući pojedincima, a među njima i  fra Ivanu Kramaru, gvardijanu samostana sv. Vlaha u Pridvorju i policijskom kapelanu, ta veza se održava i danas”, izjavila je predsjednica HKD Napredak, podružnica Kreševo Ružica Franjčević.