Početna stranica » Nestvarni prizor

Nestvarni prizor

171 pregleda

U Namib-Naukluft Nacionalnom parku, u središtu pustinje Namib, nalazi se neobični, nestvarni i jedinstveni krajolik prozvan DeadVlei, odnosno mrtva močvara.

Ogoljena tamna stabla okružena pješčanim dinama izgledaju kao motiv sa slika nadrealističkih majstora, a ne kao fotografija stvarnog mjesta. 

Cijeli ovaj kraj se zove Sossusvlei, a on je zapravo jedna ravna ploča od soli i gline, prozvana “put bez kraja” zbog obližnje rijeke koja u rijetkim trenutcima nabuja i projuri kroz Nabib pustinju, samo da bi potpuno nestala bez traga u glinovitom području mrtve močvare.

Ipak, riječ je jedinstvenom prostoru u pustinji Namib po imenu DeadVlei ili mrtva močvara. Ono se nalazi u Sossusvleiju u Nacionalnom parku Namib-Naukluft, a obuhvaća stabla starija od tisuću godina. 

Nekoć je taj prostor bio vlažan, no klima se s vremenom promijenila. Stabla su se osušila, a zbog suhe klime drveće se ne može raspasti. 

Okružena su pak monumentalnim pješčanim dinama koje na dijelovima dosežu visinu i od 400 metara i za koje neki tvrde da su najviše na svijetu. Iako temperature u namibijskoj pustinji mogu dosegnuti 50 Celzijevih stupnjeva, mrtvu močvaru u Sossusvleiju posjećuju brojni turisti tijekom cijele godine – pješice, na quadovima ili čak u balonu. 

Ako se planirate odvažiti na ovaj put, ne krećite u istraživanje bez barem dvije litre obične vode, kreme za sunčanje s visokim faktorom, šešira, sunčanih naočala i majice dugih rukava.