Početna stranica » Najveća iseljenička zajednica u svijetu

Najveća iseljenička zajednica u svijetu

44 pregleda

U nedjelju 11. veljače svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko Puljić u crkvi sv. Michaela u središtu Münchena, svečano je proslavljena 70 obljetnica postojanja hrvatske katoličke župe München.

Davna 1948. godina računa se kao godina osnutka Hrvatske katoličke misije München. Tada je započelo redovno služenje euharistijskih slavlja na hrvatskom jeziku u Domu za starije osobe Vincentinum u ulici Öttingenstraße, u užem gradskom središtu.

Već je 1946. godine svećenik Krčke biskupije vlč. Ivo Vitezić započeo pastoralni rad s iseljenim i prognanim Hrvatima nakon Drugoga svjetskog rata, koji su novi dom pronašli u bavarskom glavnom gradu. Dolaskom fra Dominika Šušnjare u München započinje sustavni pastoralni rad s iseljenim vjernicima. Fra Dominik Šušnjara, svećenik i član splitske franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja od 1951. do 1983. godine bio je voditelj ove katoličke misije. Svojim životom i djelovanjem ostavio je neizbrisivi trag među iseljenim Hrvatima u bavarskoj metropoli.

Glavno odredište iseljenika

Kako su godine prolazile, u župi se povećavao broj vjernika koji su u potrazi za boljim životom napuštali svoja rodna ognjišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prema izvješćima Ureda za strane katoličke župe nadbiskupije München-Freising, na području župe München danas živi oko 60 000 hrvatskih vjernika. Do ulaska Hrvatske u EU broj Hrvata na području ove nadbiskupije bio je oko 42 000.

Loša ekonomska situacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jedan je od glavnih razloga migracije Hrvata. Istovremeno je velik broj novih vjernika osjetan i na brojnim euharistijskim slavljima u Münchenu i okolici. U župi se nedjeljom redovito slavi deset misa, od kojih je šest u gradu Münchenu. Dvije mise slave se u kapeli bl. Alojzija Stepinca, zatim u crkvama svetog arkanđela Mihaela, svetoga arkanđela Gabrijela, Blažene Djevice Marije zaštitnice, i svetoga Pavla, te četiri mise izvan grada – u mjestima Geretsried, Ebersberg, Poing i Emmering.

Vjeronauk za 700 djece

Od 2011. godine voditelj župe je fra Boris Čarić, iz franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja Split. Uz njega u župi djeluju i dušobrižnici fra Ante Krešo Samardžić, fra Jozo Župić, fra Marinko Vukman, fra Filip Mimica i fra Petar Komljenović. U župi djeluju i pastoralne djelatnice s. Nikolina Bilić, s. Viktorija Vukančić, Anamarija Andrijević i tajnica Marija Šibenik, kao i trajni đakon Mate Kutleša.

Statistika HKŽ München za prošlu kalendarsku godinu otkriva zanimljive brojke. Naime, novih krštenika bilo je 153, prvopričesnika 152, a krizmanika 155. Ako se ovi brojevi usporede s brojem umrlih, kojih je 2017. godine bilo tek 25, može se zaključiti kako je ova misija relativno mlada. Ne čudi stoga velik broj aktivnosti kojima se župljani ove zajednice mogu baviti.

Vikendom se, primjerice, u zgradi župe u Hrvatskom domu u Schwanthalerstrasse organiziraju različite aktivnosti: od vjeronauka, pjevanja u različitim zborovima, sviranja u orkestru mladih, plesa u brojnim folklornim skupinama. Tako se petkom i subotom organizira vjeronauk koji posjećuje oko 700 djece od prvoga do osmoga razreda. Velik broj djece redovno nastupa u dječjem zboru Hrvatski slavuji koji predvodi s. Nikolina Bilić. Dječji zbor nastupa na euharistijskim slavljima u kapeli bl. Alojzija Stepinca.

Ove godine se za sakrament prve pričesti priprema 220 mališana, dok se oko 240 mladih priprema za sakrament sv. krizme. U župi se redovno održavaju i zaručnički tečajevi kao priprema za sakrament ženidbe.

Osim toga u župi djeluje i zajednica franjevačke mladeži u kojoj je aktivno oko 80 mladih koji se redovno okupljaju na nedjeljnim susretima. U župi djeluju još i molitvena skupina za proslavu Božjega milosrđa, biblijska skupina, a organiziraju se i mjesečne tribine za odrasle. Kako su dušobrižnici ove župe franjevci, postoji i zajednica Franjevačkoga svjetovnog reda, čiji članovi nastoje slijediti stope svetoga Franje u svakodnevici.

U okviru župe, pored dječjega zbora Hrvatski slavuji, djeluju i četiri zbora odraslih koji pjevaju na euharistijskim slavljima u spomenutim četirima crkvama u Münchenu. Godinama su u župi aktivni i ženska vokalna skupina Lira, kao i muška klapa Croatia, te zbor i orkestar mladih.

Pored zborova u župi djeluju i brojne folklorne skupine za (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.