Početna stranica » Najstariji biskup na svijetu slavi 102. rođendan

Najstariji biskup na svijetu slavi 102. rođendan

111 pregleda

Nijedan pastir u Crkvi nema toliko životno iskustvo kao on: nadbiskup Bernardino Piñera Carvallo.

Umirovljeni nadbiskup La Serene u Čileu, najstariji biskup Katoličke Crkve Bernardino Piñera Carvallo navršit će 102 godine života sutra, 22. rujna 2017. godine. Mons. Piñera je rođen 1915. u Parizu i odrastao je u Francuskoj. Na Papinskom katoličkom sveučilištu u Čileu studirao je medicinu i teologiju. Za svećenika nadbiskupije Santiago de Chile zaređen je 1947. godine. Papa Pio XII. imenovao je Piñeru pomoćnim biskupom u Talci, a za biskupa ga je zaredio mjesni ordinarij. U prosincu 1960. papa Ivan XXIII. imenovao ga je biskupom Temuca. Kao takav, sudjelovao je na Drugom vatikanskom koncilu kao aktivni član.

Kako bi se mogao koncentrirati na zvanje generalnog tajnika Biskupske konferencije Čilea, odstupio je sa službe biskupa Temuca 1977. godine. Nadbiskupom La Serene imenovan je 1983. godine, a otada do 1988. bio je predstojnik Biskupske konferencije Čilea. Papa Ivan Pavao II. prihvatio je njegovo odreknuće od službe 1990. godine zbog starosti.

Piñera je ujak bivšega predsjednika Čilea Sebastiana Piñere (2010. – 2014. ). Otkako je umro američki biskup Peter Leo Gerety u rujnu 2016., mons. Bernardino Piñera Carvallo je najstariji biskup Katoličke Crkve. Za njegov 100. rođendan službeno su mu rođendan čestitali biskupi Čilea s porukom: „Svako je vrijeme u Crkvi dobro vrijeme. Jer biskup, svećenik, dobar kršćanin uvijek ima priliku voljeti i rasti u ljubavi.”