Početna stranica » Ljubimci stare katedrale u New Yorku

Ljubimci stare katedrale u New Yorku

152 pregleda

U centru njujorškoga otoka Manhattana, poznatoga po užurbanosti i gradskoj vrevi, svakoga ljeta pažnju privlače tri ovce. Upoznajte Vjeru, Nadu i Ljubav.

Stara katedrala sv. Patrika na jugu otoka Manhattana svakoga ljeta u svoje dvorište dovodi tri ovce. Upravitelji ove najstarije katoličke katedrale u New Yorku shvatili su kako je najjednostavniji način kako održavati travu na groblju koje se nalazi uz crkvu taj da dovedu „prirodne kosilice“ s jednog seoskog imanja u blizini grada New Yorka. Ovce su postale prepoznatljivi znak ove crkve i prolaznici se rado s njima fotografiraju, jer redovito nemaju priliku vidjeti domaće životinje usred velegrada.

Upravitelj župe mons. Donald Sakano najprije se šalio da će dovesti ovce, kao ispomoć domaru, kojemu je jedan od zadataka bila briga o travnjaku staroga groblja. I nedugo zatim doveo je tri ovce koje su popularno nazvane Vjera, Nada i Ljubav, prema trima bogoslovnim krepostima. „Nekako su neodoljive na mističan način, jer one zapravo ništa ne rade. U svijetu koji žuri za poslovima i koji je prepun zabrinutosti, one su slika apsolutnoga mira”, naglasio je mons. Sakano.

Vlasnica ovaca Paula Kucera istaknula je kako je briga o trima ovcama stare katedrale sv. Patrika nedvojbena: „Nekoliko župljana prijavilo se da budu svojevrsni pastiri. Oni paze na njih tako što im daju jesti i piti.” Odlučeno je da će ovce živjeti uz staru katedralu tijekom ljetnih mjeseci, a upravo se ovih dana spremaju na put svome matičnom stadu.