Početna stranica » Najjači je prirodni zov djedovine

Najjači je prirodni zov djedovine

193 pregleda

Nešto više od sedam godina u okviru Humanitarno-karitativne organizacije Kruh sv. Ante realizira se projekt Bukovica, s ciljem obnove ratom porušenih kuća na prostoru Općine Konjic. Do danas su obnovljene ukupno 23 kuće.

Ovih dana obitelj Marka Mihalja doživjela je radost povratka u obnovljenu obiteljsku kuću. Naime, nekoliko dana pred Božić, Marko je s prijateljima i članovima obitelji radove na kući priveo kraju. U želji da se djedovina ne zaboravi i da se ognjište zauvijek ne ugasi, nakon dvadesetak godina od rušenja obiteljske kuće, on je pokrio građevinu i u njoj proslavio Božićne blagdane. Prva je to obnovljena kuća u zaseoku Homatlije.

„Ima li veće radosti negoli Božić dočekati na svojoj djedovini, uz toplinu djedova ognjišta – na svome?” zapitao se voditelj projekta Bukovica Željko Tadić. „Neka ovo bude poruka i za mnoge koji su izgubili nadu u povratak i koji su zaboravili djdovinu, koji su se nakon rata našli u beznađu. Ne dozvolimo da drugi zatru trag našoj djedovini i da nas stjeraju u torove. Ako su nam uništili prošlost, ne dozvolimo da vlastodršci budu kreatori i naše budućnosti. Vjerujmo, radimo i gradimo! Ali ne samo kuće, nego i odnose, ljubav, povjerenje, dobrosusjedske odnose, jer bez toga zasigurno idemo u još veće beznađe”, izjavio je Tadić i poručio: „Ako zaboravimo djedovinu i nastavimo ‘torovskim’ načinom života, kako to žele ‘naši’ vlastodršci, iz provalije zla nema nam povratka.”

Obitelji Mihalj i drugim herojima želimo mnogo sreće i obilje Božjeg blagoslova, uz veliku zahvalnost ljudima i organizacijama uz čiju se pomoć realizira projekt Bukovica.