Početna stranica » Monografija o župi Dobretići

Monografija o župi Dobretići

185 pregleda

Početkom lipnja iz tiska je izašla monografija o župi Dobretići pod nazivom Župa Dobretići u Pougarju.

Nakladnik monografije je župni ured sv. Ante Padovanskog u Dobretićima na čelu sa župnikom fra Jurom Tokalićem. Urednik monografije je fra Drago Bojić. Monografiju je tehnički oblikovao Branko R. Ilić, a tiskana je u tiskari Grafotisak, Grude.

Monografija je objavljena u povodu 350. obljetnice župe Dobretići, 50. godišnjice posvete župne crkve i 100. godišnjice smrti narodnog „sveca” Joze Furundžije. Povijest kršćanstva na području župe Dobretići starija je od ustanovljenja župe. Župa Dobretići, u prošlosti zvana Vrhovine, osnovana je 1672. godine odvajanjem od jajačke župe. Ime je dobila po srednjovjekovnom plemićkom rodu Dobreta koji su se nazivali i Dobrinović i Radimirović. Imali su posjede u Raškoj i istočnoj Bosni.

Bježeći pred Turcima, bosanski plemić Stjepan Dobreta pronašao je utočište u  pougarskom kraju i tu se nastanio sa svojom obitelji. Iz plemićke obitelji Dobreta potječu značajni franjevci i svećenici, među njima i biskup fra Marko Dobretić (1707. – 1784.). Iz roda Dobreta Dobrinovića od kojih su se neki naselili u Dalmaciji, Crnoj Gori, Grčkoj i Carigradu, potekli su svi rukavci plemića Vranjicani-Dobrinovića. Mnoga prezimena u jajačkom, vracarskom, travničkom kraju i drugim dijelovima Bosne vuku porijeklo iz pougarskog kraja.

Monografija Župa Dobretići u Pougarju opisuje povijest župe Dobretići, obitelji Dobreta i pougarskog kraja. U monografiji su predstavljena pougarska sela, prezimena, groblja, duhovna zvanja i svećenici koji su djelovali u župi Dobretići. Opisana je i bliža povijest pougarskog kraja i sadašnje stanje u župi i Općini Dobretići koja je osnovana 1998. godine. Monografija je opremljena dokumentima, fotografijama i kartama te predstavlja dosad najzaokruženiju povijest pougarskog kraja.

Župa Dobretići je 1991. godine imala oko pet tisuća vjernika. U ratu 1992. – 1995. svi su prognani sa svojih ognjišta. Po završetku rata dio Pougaraca se vratio u svoj kraj. Župa Dobretići danas ima oko 250 vjernika. Jedan dio prognanih Pougaraca nastanio se u Jajcu, a većina njih živi u Hrvatskoj, Sloveniji i zapadnoeuropskim zemljama.

Monografija se može kupiti u župnom uredu sv. Ante Padovanskog u Dobretićima i u Franjevačkom samostanu sv. Luke u Jajcu. Cijena monografije je 50 KM.