Početna stranica » Molitva za dar molitve

Molitva za dar molitve

408 pregleda

Pomozi mi, Bože, da se susretnemo kao slobodne osobe. Pohodi me, da ti dođem kakav jesam. Oslobodi me mojih lažnih veličina, mojih krivih skromnosti, mojih istina i zabluda o meni, mojih slika i prilika, mojih uloga i poziva. Daj da stanem, da kleknem preda te – gol golcat – onakav kakav jesam u tvojim očima. Oslobodi me od mene sama za susret s tobom. Nauči me biti ja. Nauči me moliti.

Pomozi mi, Bože, da tebe susretnem kakav ti jesi. Ne poznajem te niti ljubim kako valja. Očisti moje iskrivljene slike o tebi. Neka se isprave misli moga prijašnjega iskustva o tebi. Neka se moje stare molitve obijele u tvome svjetlu, veliki Bože. Oslobodi me mojih idolskih ideja, Bože istiniti. Progovori, ne kroz knjige i moje misli i pisanje, niti kroz ono što sam pogrešno naučio i čuo o tebi. Pročisti svoje mjesto kod mene, jer sam tako ohol i kad ovo izgovaram.

A kada tebi dođem, a kada dođeš meni, oslobodi me od stvari koje me sputavaju, od briga koje me muče, od veselja koje nije pravo, od zanosa površnoga, od suze lažne. Donosim ti sebe. Uvedi red u moju svakodnevnicu. I daj da ušutim. Da ušute moji interesi, moje želje i poslovi. Ali neka to ne bude bijeg. Neka iz susreta s tobom i te stvari zadobiju svoje pravo mjesto. Osobito te molim da ušutim kako bih tebe čuo. Govori ti! Prekini me u riječi, jer ja ne znam stati. Vidiš da hoću iskočiti iz sebe. Riječi su moje postale mreža moje vlastite zapletenosti. I daj da ti zahvalim zbog tebe – ne lažno, ne zbog novoga dara, nego zbog tvoje dobrote.

Daj da uvijek iznova ćutim sebe grešnim. Ne iz straha, nego zato što to jesam. Daj da ne iskorištavam tvoju strpljivost, tvoje milosrđe. Daj da spoznam svoju mjeru, da se ne posilim. Osobito ne pred drugima. Vruće te molim da riječi prejaka suda ostavim tebi. Neka mi ne pada na pamet osuđivati moje bližnje. U trenu kada to hoću, ti stigni. Stigni i reci: Ne! I daj da uvijek budem radostan u susretu s drugima. Da slušam druge. Da im budem dio tvoga dobra. Za druge te molim, za meni drage, za meni nedrage. Neka im budem, neka mi budu tvoja slika, tvoj hram rukotvoreni, tvoje tijelo na zemlji. Pomozi mi da im budem stvarna pomoć zbog njih i zbog tebe.

I onda kad osjetim da je moja molitva neuslišana, daj da prepustim sve tvojoj volji. I onda kad sam umoran od molitve, i onda kad sam siguran da sam s tobom, ti dođi. Ne dopusti da upadnem u kušnju sumnje u tvoju nenazočnost. Budi i kada te ima! I kada te nema, budi! I kada mislim da kasniš i da nećeš dođi, ti budi! Ti si Bog Otac i mojih neuslišanih molitava. O, daj da ne jurim za nemogućim. Da te ne molim za svašta. Da te ne miješam i ne spominjem ondje gdje ti nije mjesto. Daj da ti ostavim prostor i ondje gdje mislim da nemaš što tražiti.

Bože, susretnimo se već jednom, po tvojoj volji!