Početna stranica » Misli sv. Augustina

Misli sv. Augustina

253 pregleda

Kako nalazimo Boga?

„Gdje sam te dakle našao da sam te upoznao? Nisi još bio u mom pamćenju prije nego sam te upoznao. Gdje sam te dakle našao da sam te upoznao, ako ne u tebi iznad sebe? I nigdje nema prostora između nas: odstupali mi od tebe ili pristupali k tebi, nigdje prostora među nama. Istino, ti si svagdje blizu svima koji te za savjet pitaju i istovremeno odgovoraš svima na najrazličitija pitanja. Ti jasno odgovaraš, ali svi ne čuju jasno. Svi pitaju što hoće, ali ne čuju uvijek što hoće. Onaj je najbolji tvoj službenik koji ne gleda toliko na to da od tebe čuje ono što bi sam želio, nego više na to da želi ono što je od tebe čuo.”

Kako nas zanosi Božja ljepota?

“Kasno sam te uzljubio, ljepoto tako stara i tako nova, kasno sam te uzljubio! A eto, ti si bio u meni, a ja izvan sebe. Ondje sam te tražio nasrćući na ta lijepa bića koja si stvorio, ja rugoba. Ti si bio sa mnom, a ja nisam bio s tobom. Mene su daleko od tebe držale one stvari koje ne bi postojale kad ne bi bile u tebi. Zvao si me i vikao, probio si moju gluhoću, zabljesnuo si, sijevnuo si i rastjerao moju sljepoću, prosuo si miomiris, a ja sam ga upio da uzdišem za tobom, okusio sam ga pa gladujem i žeđam, dotakao si me, i zato gorim za tvojim mirom.”

Teško je spoznati istinu?

Mnogo se muči moje srce, Gospodine, u ovoj bijedi moga života, potaknuto riječima tvoga Svetoga pisma, i zato je siromaštvo ljudskoga uma ponajviše bogato riječima, jer više riječi zahtijeva traženje nego nalaženje istine, duža je molba nego postignuće i ruka se više izmori kucajući nego uzimajući. Mi imamo tvoje obećanje. Tko će nam ga oteti? Ako je Bog za nas? Tko je protiv nas? (Rim 8, 31). Molite, i primit ćete; tražite i naći ćete; kucajte i otvorit će vam se. Jer svaki koji moli dobiva, i koji traži, nalazi, i koji kuca otvara mu se (Mt 7, 7). Tu su tvoja obećanja, i tko se može bojati da će biti prevaren kad Istina obećava?