Početna stranica » Maslačak – Taraxacum officinalis

Maslačak – Taraxacum officinalis

254 pregleda

Narodni nazivi: divlja ili konjska žućenica, kravlje cvijeće, jergota, legrat, maslačik, mliječnjak, popovo gumance, popina pogačica sindžirac, smetanika

Maslačak je općepoznata biljka koju raspoznaju čak i djeca, bilo u selu ili u gradu. Raste po livadama, poljima i vrtovima, po parkovima i među stambenim zgradama. U proljeće se zažute cvjetne glavice na uspravnoj, bezlisnoj i šupljoj stabljici, visokoj i do 30 cm. Na mjestu tih glavica uskoro će se razviti plodići – poznati i djeci omiljeni „lampioni”. Korijen je debeo i vretenast, a kad se presiječe, iz njega izlazi bijeli mliječni sok. Listovi su nepravilno naboranoga ruba u prizemnoj rozeti, a cijela je biljka ispunjena bijelim mliječnim sokom. Raste posvuda i u velikoj množini.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekovita je cijela biljka – korijen, listovi, stabljika i cvjetovi. Njegova ljekovitost poznata je od davnina, a navodi se da su je u stara poganska vremena primjenjivali čak i pri vračanju. Korijen se iskapa u rano proljeće ili u kasnu jesen kad je pun mliječnoga soka. Listove beremo prije cvatnje, a cvjetne stabljike i glavice u vrijeme cvatnje. Rabe se svježi ili se suše u hladu, a na umjetnoj temperaturi najviše do 40 °C.

Liječi i pomaže kod niza bolesti, a naročito čisti krv, sudjeluje u stvaranju krvi, izbacuje pijesak iz žuči i male kamenčiće, sanira zglobove od reume i gihta, pomaže kod vodene i šećerne bolesti.

Čaj: Jedna velika žlica listova maslačka stavi se u šalicu vrele vode, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi te popije toplo i na gutljaje. Umjesto čaja može se dnevno popiti triput po jedna velika žlica svježe isprešanoga soka od maslačkovih listova. Obje kure su vrlo djelotvorne kod reume i gihta, liječe bolesti jetre i žuči i sprečavaju nastanak kamenca i pijeska u žuči, izbacuju postojeći pijesak i male kamenčiće iz žuči.

Čajna mješavina: Izmiješa se 30 g korijena i listova maslačka, 50 g listova koprive, 30 g matičnjaka, 20 g listova breze i 20 g zlatnice. Stavi se 2 male žlice u šalicu vrele vode, ostavi poklopljeno 10 minuta i procijedi. Dnevno se pije triput po 1 šalica, toplo i na gutljaje, 6 tjedana. To je vrlo djelotvoran lijek kod reume, degenerativnih oboljenja zglobova, kamenca u bubrezima i žuči.

Miješana salata: U rano proljeće pomiješaju se jednaki dijelovi listova maslačka, ljubičice i tratinčice, doda se malo mladoga luka, maslinovoga ulja i jabučnoga octa. Ova salata uklanja nagomilane otrove iz organizma, pojačava izbacivanje mokraće, regulira stolicu, sprečava upale, pojačava rad jetre, čisti krv.

Čaj protiv peludne hunjavice: Kako bi se spriječila peludna hunjavica treba ujutro natašte popiti 1 šalicu čaja od listova maslačka, dodavši pola iscijeđenoga limunovog soka, a navečer 1 šalicu čaja od lipovih cvjetova, dodavši drugu polovicu iscijeđenoga limunovog soka. Čaj je izvanredan i protiv reume, gihta i artritisa.

Sirup protiv kašlja: Kad u proljeće cvjeta maslačak, u isto se vrijeme javljaju i pupoljci mladica na smreki. Od njih se može napraviti sirup koji je vrlo dobar lijek protiv kašlja: naberu se mekani bijelo-zeleni vrhovi mladica (pupoljci) smreke, doda se jednaka količina cvjetova maslačka, sve se dobro izmiješa i prelije hladnom vodom tako da voda bude 2 cm iznad mješavine. Ostavi se preko noći poklopljeno, a sljedeći dan se mješavina kuha 1 sat na laganoj vatri i ponovno se ostavi poklopljeno preko noći. Drugi dan se procijedi i ispreša dobro kroz gazu. Na 1 l ovako dobivenoga soka doda se 400 g žutoga nerafiniranog šećera i dobro izmiješa da se šećer rastopi, kuha na laganoj vatri sve dok ne nastane sirup (5 – 6 sati). Vreo sirup ulije se u staklenu posudu, dobro zatvori i ostavi na tamnom mjestu. Sirup napravljen točno prema gornjim uputama može trajati 2 – 3 godine. Odrasli uzimaju triput dnevno po 1 veliku žlicu, a djeca triput po 1 malu žlicu sirupa. I najjači kašalj brzo će nestati.

Svježe stabljike: Stabljike maslačka nisu otrovne, kao ni mliječni sok u njima. No, djeca ne smiju jesti previše stabljika. Ljekoviti sastojci svježih stabljika vrlo su djelotvorni za jetru i žuč jer rastope i izbacuju pijesak i sitne kamenčiće iz žuči, pojačavaju rad žuči i jetre, snižavaju šećer u krvi.