Početna stranica » Marijan Begić: Božić je vrijeme milosti i ljubavi

Marijan Begić: Božić je vrijeme milosti i ljubavi

158 pregleda

Božić je vrijeme radosno, vrijeme milosno, vrijeme ljubavi. To je i vrijeme darivanja. Isus se zbog ljudske sebičnosti rodio u priprostoj štalici, na slamici. Nemojmo biti sebični. Otvorimo mu svoja srca i pustimo ga da se i ove godine tu rodi i tu i ostane. Darujmo mu sebe i svoje srce. Ako dopustimo Bogu koji je ljubav i mir da se nastani u našim srcima, onda ćemo doista moći drugima činiti dobro i donositi mir

Marijan Begić je rođen 4. rujna 1967. godine u Sarajevu kao treće dijete u obitelji. Po zanimanju je elektrotehničar – informatičar. Zaposlen je, neoženjen i odgojen u vjeri, kao dijete kršten i primio svete sakramente. Od 1995 godine član je Franjevačkog svjetovnog reda. Vršio je službu ministra u mjesnom bratstvu OFS Bistrik-Sarajevo, tajnika, a sada i ministra Bosanskog područnog bratstva OFS Kraljica Katarina i po službenoj dužnosti član je Nacionalnoga bratstva OFS BiH.

Marijane, odmah na početku neizbježno pitanje: kako se nosite s aktualnom pandemijom koronavirusa? Gdje pronalazite utjehu i okrepu?

Pandemija koronavirusa je ozbiljna stvar i zahtijeva da se svi ozbiljno i odgovorno ponašamo. Poremetio je taj maleni, nevidljivi virus sav naš svijet i pokazao kako mi ljudi nismo baš tako moćni kako volimo za sebe misliti i govoriti. Sva ograničenja koja pandemija nameće pokušavam prihvatiti i naći nove načine kako ostati povezan s obitelji, mojim prijateljima i braćom i sestrama svjetovnim franjevcima. Utjehu i snagu nalazim u vjeri, kao i uvijek. A vjera nas uči da moramo čuvati život kao nešto najvrjednije – prije svega čuvati druge. Molim sve da budu odgovorni, pridržavaju se preporučenih mjera. Neka nošenje maske ne bude teško. Znajte da je to način da sačuvate život neke vama drage osobe. Zato nema mjesta očaju, a posebno nema mjesta neodgovornom ponašanju. Čovjek vjere mora biti razuman i odgovoran.

Razmislite – liječnici i sestre u operacijskoj dvorani nose maske, rukavice i zaštitna odijela ne da bi zaštitili sebe, nego da bi spriječili da se pacijent inficira za vrijeme operativnoga zahvata. Zato sapunom i četkom dugo peru ruke. Zato nose te zaštitne maske, kape, odijela pa čak i navlače zaštitu preko obuće. Kao što oni čuvaju nas pacijente, tako smo i mi u ova teška vremena pozvani čuvati jedni druge ali i njih – naše medicinsko osoblje. Oni su na prvoj crti bojišnice s ovom bolesti i nažalost neki od njih su izgubili život. Pomozimo njima da bi oni mogli pomoći nama! Neće ovo stanje trajati tako dugo. Bog od nas traži samo malo strpljenja i da imamo vjere i pouzdanja u Njega!

Dugogodišnji ste član, a sada i područni ministar bosanskoga bratstva OFS-a. A što je, zapravo, OFS? Naime, skraćenice djeluju pomalo tajnovito i nerazumljivo pa nam umjesto klasične definicije radije opišite vlastiti doživljaj pripadnosti ovom bratstvu.

OFS je skraćenica latinskoga naziva za Franjevački svjetovni red – FSR. To je zajednica muškaraca i žena koji žele… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]