Početna stranica » Kroz Došašće ususret Božiću

Kroz Došašće ususret Božiću

112 pregleda

Radost, iščekivanje, bliža priprava – obilježja su Došašća kroz koji hodimo ususret najvećem događaju koji se dogodio u povijesti čovječanstva – Božiću. Vrijeme je to vjere i nade da će Krist ponovno doći, a za njegov dolazak valja se pripraviti. Sam čovjekov život je velika priprava za susret s Bogom, a kroz Došašće je iščekivanje ovoga susreta posebno naglašeno.

Svatko se različito priprema za Božić, ali u suvremenom svijetu je ponajviše naglasak stavljen na vidljivo, opipljivo i materijalno pa ne čude osvijetljeni izlozi, prepune trgovine i vrlo često smo zaokupljeni upravo materijalnim pripremama pritom zaboravljajući prave razloge iščekivanja susreta s Bogom. U tome bi duhu svako ljudsko biće trebalo biti usmjereno prema budućnosti jer mu nije dostatna ni prošlost ni sadašnjost, što znači da ne bi bilo dobro da nas Gospodin zatekne pozaspale, rastresene i zaokupljene drugim stvarima i ispunjene unutarnjom prazninom.

U modernom je svijetu čovjeku sve premalo jer ne uspijeva postići vlastitu puninu ostvarenja baš zbog toga što njegova priroda čezne za Spasiteljem koji bi ga oslobodio od svega što ga sputava i zarobljava. Takav Spasitelj nalazi se u osobi Isusa Krista iz Nazareta. Stoga, neka nam ovo vrijeme Došašća koje je pred nama bude vrijeme jačanja vjere i nade kako bismo s Isusovim dolaskom dostigli puninu života.