Početna stranica » Ljubičica (mirisna)

Ljubičica (mirisna)

498 pregleda

Narodni nazivi: dišeća vijolica, fijola, fijolica, hroma ljubica, ljubičica, miomirisna ljubica, modra ljubica, pitoma ljubičica, poljska ljubica, viola

Nježna prizemna zeljasta trajnica, u zemlji s puzavim korijenom (podanak) i s puzavim vriježama pomoću kojih se ukorjenjuje. Listovi su srcoliki, u prizemnoj rozeti, a između njih izraste nekoliko cvjetnih stapki s poleđnim mirisnim ljubičastoplavim cvijetom. Cvate u ožujku i travnju. Pradomovina joj je Europa, a proširila se i u Aziju. U nas je česta i pasja ljubica, Viola canina, koja cvate ubrzo nakon mirisne ljubičice, svijetloplave je boje i ne miriše, ali je jednako ljekovita. Obje ljubice rastu po vrtovima i voćnjacima, uz živice i plotove, po rijetkim šumarcima i drugdje.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekovita je cijela biljka, uključujući i korijen. Beremo cvatuću biljku i sušimo je na zraku. Sadrži mnoge ljekovite tvari. Cvjetovi sadrže salicilni spoj, jedan još neimenovani alkaloid, cianin, bjelančevinu, gumu, sluz, šećer, plavu boju i eterično ulje. U korijenu ima posebnoga violina koji pobuđuje na povraćanje. Ljubica liječi kašalj i upalu pluća, upalu bubrega i mokraćnoga mjehura, upotrebljavamo je protiv upale grla i bronhitisa, naročito ako se teško iskašljava sluz, a liječi i razne kožne bolesti.

Čaj od listova mirisne ljubice: U šalicu vrele vode stave se dvije velike žlice suhih listova mirisne ljubičice, ostavi 15 minuta, procijedi i ohladi. Hladnim čajem se opere i izmasira potiljak glave, a nakon toga treba ostati u toploj sobi barem jedan sat. To je vrlo djelotvorno kod intenzivne glavobolje i osjećaja jake vrućine u glavi.

Čaj od cijele biljke: Dvije velike žlice čitave biljke preliju se litrom vrele vode, ostavi tri minute, procijedi te popije tijekom dana protiv navedenih bolesti. Čaj se primjenjuje i za grgljanje, a vanjska primjena, ispiranjem i oblozima, provodi se u liječenju kožnih bolesti. Čaj protiv kašlja zasladimo medom.

Čaj: 2 – 3 velike žlice listova i cvjetova prelije se litrom vrele vode i ostavi tri minute, procijedi te pije mlako tijekom dana kao izvanredan lijek protiv upale bubrega i mokraćnoga mjehura. Šalica čaja od cvjetova prije spavanja pridonosi mirnom snu.

Čaj od listova s mlijekom: U šalicu vreloga mlijeka stavi se jednu veliku žlicu suhih listova mirisne ljubičice, ostavi 15 minuta, procijedi te popije toplo i na gutljaje, zaslađeno medom. Pije se triput dnevno po jedna šalica čaja. Ovo je vrlo djelotvoran čaj kod bolova u grudima i bronhijalnoga katara i nadutosti. 

Oblozi: Svježe ili suhe ljubičice skuhaju se u malo zakiseljene vode i stave kao oblog protiv gihta.

Sirup: Punu šalicu svježih cvjetova prelijemo 1/4 l vruće vode i ostavimo 24 sata, procijedimo, ostavimo da zakipi i tom tekućinom prelijemo jednaku količinu cvjetova, ostavimo još 24 sata, potom procijedimo i dodamo jednaku količinu meda. Dobiveni sirup dajemo u malim žličicama djeci protiv kašlja.

Svježi cvjetovi ljubice s marmeladom: Vrlo su djelotvorni i preporučuju se za smirenje živaca. Izmiksamo šaku svježih cvjetova ljubičice, dodamo veliku žlicu marmelade ili meda, sve dobro izmiješamo i pojedemo s kruhom. Možemo to tako jesti sve dok ima svježih cvjetova u prirodi, a to je u rano proljeće oko 3 – 4 tjedna.

Cvjetne glavice s voćnom salatom: Ako se svježi cvjetovi s glavicom stave u voćnu salatu, oni ne služe samo kao ukras nego istodobno rasterete organizam i umire živce. 

Miješana salata: Od svježih listova ljubičice, listova maslačka i listova tratinčice napravi se ukusna salata koja se jede prije ručka i večere. Dobro je napraviti kuru od tri tjedna s ovom salatom.

Ulje od mirisne ljubice: Staklenku od jednoga litra napuniti do pola svježim cvjetovima i preliti s pola litre dobroga maslinova ulja. Ostaviti poklopljeno 4 – 6 tjedana, svaki dan dobro promućkati, procijediti i izliti u tamnu bocu. Služi za laganu masažu očnih kapaka i sljepoočnica, ali je također korisno i kod bronhitisa, reumatizma, slabe cirkulacije i problema s grlom, te kod stresa.

Liker od mirisne ljubice: Deset žlica svježih cvjetova preliti litrom rakije i dobro zatvoriti. Ostaviti tako 4 – 6 tjedana, svaki dan dobro promućkati i procijediti. Skuhati šećerni sirup od tri dl vode i 300 grama šećera, ostaviti da se ohladi te pomiješati s rakijom.