Početna stranica » Ljestve za selo na klisuri od 800 metara

Ljestve za selo na klisuri od 800 metara

165 pregleda

U velikim prostranstvima Kine postoje vrlo neobična mjesta koja nerijetko izazivaju čuđenje. Tako i nepristupačno selo Atule’er u provinciji Sichuan. Ovo dvjesto godina staro selo postalo je u svijetu poznato kad je u svibnju 2016. u medijima raširen snimak djece koja u idu u školu spuštajući se opasnim ljestvama niz klisuru visoku oko 800 metara na kojoj počiva njihovo selo. Osnovna škola koju su pohađala djeca ovoga sela smještena je u dolini podno klisure, a dvosatno putovanje od kuće do škole prevaljuju svaka dva tjedna. U dolini gdje je škola djeca bi bila smještena u đačkomu domu, upravo zbog opasnosti kojoj su bili izloženi na neobičnim ljestvama.

Godine 2015. novinar tiskovne agencije The Beijing News Chen Jie fotografirao je ovu djecu. Snimak je najprije postao poznat u Kini, a zatim i u cijelome svijetu. Lokalne vlasti obećale su potom izgraditi sigurnije stubište kojim bi ova djeca i ostali mještani nalazili put kući. Inače, stanovnici ovoga sela kojih je oko 400 u dolinu silaze jednom tjedno kako bi kupili životne namirnice.

Nove ljestve podrazumijevaju metalnu konstrukciju s oko 1500 prečki, a izgradnja je koštala oko 150 000 dolara. Uvelike je olakšala putovanje do obližnje doline. Kako se čini, uskoro će to putovanje biti još lakše. Naime, nedavno je u svijetu objavljena još jedna vijest vezana za teško stanje stanovnika Atule’era. Planirana je izgradnja žičare vrijedne oko 88 milijuna dolara. Tim potezom Kina bi htjela privući dodatan broj bogatih turista, čime bi dodatno oživio čitava ova pokrajina. Kinezi se nadaju izgradnji mnoštva dodatnoga sadržaja poput hotela, zbog termalnih vrela koja se nalaze u blizini.