Početna stranica » Ljepota znamenitoga kamena Uluru

Ljepota znamenitoga kamena Uluru

162 pregleda

U središtu kontinenta Australije nalazi se Uluru – nevjerojatan prirodni fenomen, najveći kameni monolit na svijetu. Najbliži veći grad je Alice Springs, oko 450 km udaljen od Ulurua. Inače, ovaj veliki kamen predstavlja svetinju lokalnoga plemena aboridžina. Građen je od crvenoga pješčenjaka, širok oko 9,4 km, a visok oko 350 metara. Pretpostavlja se da je veći dio ovoga kamena pod zemljom, što ga čini mnogo većim nego što jest.

Oko Uluru kamena smješten je istoimeni nacionalni park, u kojemu se nalazi mnoštvo izvora i bunara, kamenih pećina s drevnim pećinskim slikarijama. Danas je Uluru na popisu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine, a zbog svoje neponovljivosti svojevrstan je simbol Australije.

Znanstvenici procjenjuju da je ovo kameno brdo s kretanjima Zemlje izbačeno na površinu prije oko 500 milijuna godina. Oko njega se protežu velika prostranstva pješčanih dina. Kako kilometrima oko njega ne postoji nikakvo značajno uzvišenje, Uluru je doista biser prirode u ovom dijelu svijeta. Jedna je od njegovih posebnosti što u zoru svijetli narančastom bojom, po danu je smeđ, a u sumrak svijetli crvenkastom bojom, a zbog različitosti u osvjetljenju mijenja boje ovisno o dobi dana. Zanimljivost hidrografije odražava se posebno nakon obilnih kiša koje u ovom kraju ne padaju vrlo često. Niz visoke stijene Ulurua tada se slijevaju nevjerojatni vodopadi koji kod posjetitelja mogu izazvati posebno čuđenje, s obzirom na pustinjsku okolinu.

Uluru godišnje posjeti oko 500.000 turista, a vrlo je popularno je odredište za šetače. Ranije je bilo moguće čak uspeti se na ovaj kamen, no zbog svetosti mjesta s aspekta domorodačkoga plemena to je zabranjeno krajem prošle godine. Lokalni aboridžini turistima rado pokazuju svoju kulturu, nudi im se lokalna hrana ili sudjelovanje na posebnim likovnim radionicama, uz korištenje drevnoga slikarskog stila mještana. Nažalost, zbog njegove udaljenosti od svih većih gradova Australije, Uluru samo rijetki turisti iz drugih dijelova svijeta imaju priliku vidjeti i obići.