Početna stranica » Likovna kolonija „Terra incognita IV“

Likovna kolonija „Terra incognita IV“

202 pregleda

U Župi Sućuraj na otoku Hvaru od 24. do 29. lipnja održana je četvrta likovna kolonija pod nazivom „Terra incognita IV“

U koloniji je sudjelovalo devet akademskih slikara iz raznih mjesta Republike Hrvatske: Hrvoje Marko Peruzović iz Zagreba, kao izbornik, Branka Dubovac, Ivan Branko Imrović, Robert Budor, Anja Jelavić iz Zagreba, Darko Jovanović iz Osijeka, Željko Mucko iz Koprivnice, Ana Bošković Freund i Sanja Taraš Praničević  iz Splita. Umjetnicima se pridružio sućurajski đak završenog petog razreda Osnovne škole „Ante Anđelinović“ Dinko Slavić. Umjetnici su održali nekoliko likovnih radionica za djecu Sućurja.

Između ostaloga, pohodili su Interpretacijski centar ribarske baštine Sućurja, koji još nije otvoren, a financira se sredstvima EU-a. O bogatoj ribarskoj baštini Sućurja govorio im je mjesni arheolog Nikša Vujnović.

Likovna kolonija završena je izložbom oko 25 umjetničkih radova u drevnoj crkvi sv. Ante Padovanskoga iz 1663. godine. Prije otvaranja izložbe sve nazočne pozdravio je inicijator i organizator likovne kolonije, župnik župa Bogomolje i Gdinj fra Mario Divković.  Zahvalio je umjetnicima na odazivu, posebice izborniku  Peruzoviću, a Sućuranima na gostoprimstvu. Osobito je zahvalio vlasnicima sućurajskih restorana.

Potom je u ime umjetnika nazočnima nekoliko riječi uputio izbornik kolonije Peruzović. Napomenuo je kako su se spomenuti umjetnici već udomaćili u Sućurju. Istaknuo je da u umjetnosti nema takmičenja. U umjetnosti se ne gubi nego samo dobija. Napomenuo je kako su sve izložene slike inspirirane prostorima Sućurja i okolice. Zahvalio je bosanskim franjevcima i Sućuranima na gostoprimstvu. Istaknuo je radost umjetnika što su i ove godine u koloniji sudjelovala i sućurajska djeca. Najavio je i petu ovakvu koloniju sljedeće godine.

Župnik Divković zahvalio je načelniku Općine Sućuraj Ivanu Slaviću, predsjedatelju Općinskog vijeća Sućurja Ivanu Mihaljeviću i članovima Općinskog vijeća na i ovogodišnjoj potpori.

Mihaljević je istaknuo kako Općina Sućuraj podržava i kako će podržavati ovakve kulturne događaje. Zahvalio je fra Mariju i župniku Sućurja  fra Stipi Marčinkoviću što su ugostili umjetnike kojima je poželio ugodan boravak u Sućurju i pozvao ih da dođu i sljedeće godine. Potom je izložbu proglasio otvorenom.