Početna stranica » Legendarni mač svetoga Mihaela

Legendarni mač svetoga Mihaela

134 pregleda

Jeste li čuli za tajanstvenu, zamišljenu liniju koja povezuje sedam samostana sv. Mihaela – od Irske do Izraela. Prema legendi, ova linija predstavlja put kojim je sveti Mihael poslao Sotonu u pakao. Je li riječ samo o slučajnosti ili o nečemu puno višem?

Svetišta su međusobno vrlo udaljena, ali bez obzira na to savršeno su poredana, a zanimljivosti i detalji o njihovoj povijesnoj povezanosti su zadivljujući.

Tri najvažnija mjesta su Mont Saint Michel u Francuskoj; Sacra of San Michele u Val de Susi i svetište Monte Sant’Angelo u Garganu, a svi oni nalaze se na istoj udaljenosti jedan od drugoga. Postoji priča kako je to podsjetnik svetoga Mihaela za one koji vjeruju i trebaju biti pravedni te ići pravim putem. Osim toga, linija je savršeno usklađena sa zalaskom sunca na dan ljetnoga solisticija sjeverne hemisfere.

Linija započinje na pustom otoku u Irskoj gdje se arkanđeo Mihael ukazao svetom Patriku kako bi mu pomogao osloboditi tu zemlju od zla, a na tom mjestu nalazi se i prvi samostan ove linije – Skelling Michael, odnosno Mihaelove stijene.

Linija se dalje nastavlja u pravcu juga i zaustavlja u Engleskoj na planini svetoga Mihaela, na otočiću koji se za vrijeme oseke približava kopnu. Vjeruje se kako je na tom mjestu sveti Mihael razgovarao s grupom ribara.

Sljedeća postaja je u Francuskoj na Mont Saint Michel gdje se prema predaji sam arkanđeo ukazao. Položaj i prirodna ljepota zaljeva u kojemu se smjestilo ovo svetište čini ga jednim od najljepših turističkih mjesta u cijeloj Francuskoj zbog čega se i nalazi pod zaštitom UNESC-a od 1979. godine. Još od vremena Gala ovo se mjesto smatra mističnim. Naime, godine 709. sveti Mihael se u njemu ukazao svetom Aubertu nakon čega je sveti Aubert pokrenuo gradnju crkve na stijeni što će kasnije postati benediktinski samostan.

Tisuću kilometara dalje, u mjestu Val de Susi smješteno je četvrto svetište – Sacra Di San Michele, odnosno Samostan svetoga Mihaela. Gradnja ovoga samostana počela je oko 1000. godine, a tijekom stoljeća nove strukture su dodavane originalnoj građevini. Benediktinski redovnici su dodali i još jednu manju gostionicu zato što je ovo mjesto bilo na putu hodočasnicima koji su putovali Franačkim putem – Via Francigena.

Na sljedećih tisuću kilometara dolazi se do talijanske pokrajine Apulije u kojoj su nepristupačne spilje postale Svetištem svetoga Mihaela, a njegova priča započinje 490. godine kada se sveti Mihael ukazao svetom Lorenzu Maioranu.

Nakon Italije slijedi šesto svetište na otoku Symiu u Grčkoj. Osim toga, ovo svetište ima tri metra visok kip arkanđela Mihaela što ga čini jednim od najvećih u svijetu.

Ova sveta linija ili legendarni mač svetoga Mihaela završava u Izraelu, u samostanu Mont Carmel u Haifu, a njegova gradnja datira u 12. stoljeće