Početna stranica » Legenda o svetom Fijakeru

Legenda o svetom Fijakeru

388 pregleda

Jeste li se ikad zapitali otkud dolazi naziv fijaker? Etimologija ovoga izraza polazi od svetoga Fijakera!

Izraz fijaker, koji dakako označava prijevozno sredstvo na kotačima koje vuku konji, drugim nazivom kočija, posuđenica je iz francuskoga jezika. U 18. stoljeću francuski izraz fiacre najprije je prešao u njemački jezik, a potom i u hrvatski, srpski i češki. A otkud ovaj izraz na francuskom?

Podrijetlo izraza ima svoju točnu lokaciju, za razliku od brojnih drugih riječi. Naime, u Parizu je, upravo u ulici svetoga Fijakera (Rue de Saint Fiacre), samo nekoliko kvartova sjeverno od muzeja Louvre, bila prva stanica kočija koje je u uporabu stavio trgovac konjima Nicolas Souvage 1662. godine.

A otkuda ovoj ulici tako neobičan naziv? I otkuda da su odjednom fijakeri sveti? Da ne bi bilo zabune, podsjećamo. Fijaker je kao vozilo dobilo ime od sveca, a ne svetac od fijakera. Riječ je o ranokršćanskomu svecu Fijakru, koji je u 7. stoljeću u Francusku došao iz Irske i nastanio se kao pustinjak u šumi nedaleko od Pariza.

Prema legendi sveti Fijaker (lat. Fiacrius) bio je škotski princ koji se odrekao prava na naslijedstvo da bi živio kao redovnik pustinjak. No Škoti bi ga rado htjeli imati za kralja. Tako mu je moglo pomoći samo neko čudo. Na njegovu vlastitu molitvu obolio je od gube i na taj način postao je nedostojan primiti kraljevsku krunu. Potom je sveti Fijaker osnovao pustinjačku nastambu u Normandiji, gdje je oko 670. godine preminuo.

Pripovijedalo se da je svetac izmolio brojna čuda za života. Tako primjerice postoji legenda da je kamen, na koji je sveti Fijaker sjeo, poprimio oblike lijepoga naslonjača koji je konačno prenesen u katedralu grada Meauxa.

S vremenom je po svetom Fijakeru nazvana i ranije spomenuta ulica u Parizu, a zatim i vozilo kočijaša – fijakeri. Današnje kočije u Beču, prava turistička atrakcija, još uvijek se nazivaju upravo – fijakeri. A svetac zaštitnik svih kočijaša, fijakerista, u novije vrijeme i svih taksista, a i vrtlara i cvjećara (p)ostao je sveti Fijaker.