Početna stranica » Može li svatko danas biti novinar?

Može li svatko danas biti novinar?

142 pregleda

Iako su novinari često na lokacijama izvještavanja, nekada se zna dogoditi da jednostavno iz mnogobrojnih razloga nisu u mogućnosti izvještavati. U tom trenutku, nastupaju društvene mreže i njihovi korisnici. Iako nije u velikoj mjeri zastupljena društvena mreža u Bosni i Hercegovini, Twitter je jedan od najbržih kanala prenošenja vijesti širom svijeta.

Ukoliko bi me netko pitao kako izgleda savršeno jutro, zamislila bih se kako sjedim u naslonjaču s velikim zaslonima i čitam novine dok se sobom širi miris svježe kave. Novine, velike žute stranice s masnom tintom poslije kojih obavezno moram oprati ruke. Oduvijek sam voljela držati knjigu i novine u rukama, prije nego prelaziti prstima preko tableta, okrećući imaginarne stranice. Pitam se, hoće li moja unučad uopće i doživjeti to?

Prije dva dana sam pročitala kako se tiskana inačica Independenta gasi. Kažu, svijet postaje virtualan te se potreba za tiskom smanjila. Moram priznati kako mi je zaista žao što su se urednici jednog svjetski priznatog magazina odlučili na ovaj potez, ali svakako mogu razumjeti razloge koji stoje iza ove odluke.

No, opet, ne želim da pomislite da živim u povijesti. Globalizacija i digitalizacija su donijele mnoga dobra, i kao netko tko je izučavao i izučava medije, podržavam mogućnost izbora koja mi se pruža, ne samo meni, već svima koji žele saznati istinu. Pored „starih“ medija na koje smo već uvelike naviknuti, kao što su radio i televizija, pa čak i internet s portalima, veliki aparat za prijenos vijesti su postale i društvene mreže. Možda vam je teško zamisliti da na svom News Feedu na Facebooku možete saznati puno, ali razmislite dva puta prije nego dođete do zaključka.

Ukoliko se sjetite terorističkog napada u Parizu, u studenom 2015., gdje su mnogi ljudi poginuli, i gdje je kaos vladao tu noć, pa i nekoliko dana poslije samog napada, shvatit ćete koliko su društvene mreže bile važne. Netom poslije napada, Facebook je napravio aparat sigurnosne provjere, koji je bio baziran na tome da ukoliko vaš telefon odašilje signal iz Pariza, aplikacija bi vas pitala jeste li sigurni, i znate li jesu li vaši prijatelji sigurni (koji su mogli biti s vama prilikom napada).

Ovo je samo jedan od alata koji nam pokazuje koliko su zapravo društvene mreže moćne, te koliki utjecaj, pa na kraju i važnost, imaju u današnjem svijetu. Možda ste skeptični na  primjeru Pariza, budući da je Francuska jedna od razvijenih zemalja zapada, no ukoliko odete južnije, shvatit ćete kako je i važnost medija veća.

Smatram da je posao novinara jedna od najopasnijih profesija koje trenutno postoje. Ukoliko uzmete u obzir nezaustavljivu želju za pronalaskom istine, te mnogim opasnim situacijama s kojima se novinari nose, hodajući po ratištima, odlazeći u najugroženije i najudaljenije dijelove zemlje kako bi ostatku svijeta pokazali istinu i trenutačnu situaciju, onda vas ne bi trebala začuditi statistika koja kaže da je 71 novinar poginuo u 2015. godini. Ne bih zanemarila ni broj uhićenih koji iznosi 199.

Iako su novinari često na lokacijama izvještavanja, nekada se zna dogoditi da jednostavno iz mnogobrojnih razloga nisu u mogućnosti izvještavati. U tom trenutku, nastupaju društvene mreže i njihovi korisnici. Iako nije u velikoj mjeri zastupljena društvena mreža u Bosni i Hercegovini, Twitter je jedan od najbržih kanala prenošenja vijesti širom svijeta. Funkcionira vrlo lako – nalazite se na licu mjesta i twittate. Ulogu novinara ste preuzeli vi, jer se nalazite na mjestu događaja, i vi ste ti koji obavještavate svijet o trenutnoj situaciji. Jedan od odličnih primjera je momak koji se u trenutku napada na Bagdad nalazio na licu mjesta i twittao obavještavajući svijet o tome što se trenutno događa na mjestu kojem nitko drugi nije mogao pristupiti. Svi su svjetski portali, zahvaljujući njegovim twittovima, bili u mogućnosti napisati priču, te je proširiti svijetom. Zahvaljujući svojim twittovima, te Blogu koji vodi, danas je kolumnist jednog poznatog novinarskog lista.

Danas ne bih mogla zamisliti da mi jedan dan prođe, a da ne pročitam ili ne čujem istu vijest iz različitih medijskih izvora. Danas, o onome što se događa na drugom kraju svijeta možete čitati i slušati u trenutku u kojem se događa, a da ste udaljeni tisućama kilometara od mjesta događaja. I, danas svi mogu biti novinari. Jednostavno, kada se nalazite na mjestu događaja, u većini slučajeva poželjet ćete podijeliti ono što se događa s nekim. Zašto to ne biste podijelili s cijelim svijetom? Sve što vam je potrebno je mobitel i želja za istinom.