Početna stranica » Kosti jurskog pliosaura pronađene u ladici muzeja

Kosti jurskog pliosaura pronađene u ladici muzeja

310 pregleda

Fosilizirane kosti golemog morskog stvorenja koje je živjelo prije 150 milijuna godina pronađene su u ladici muzeja Abington u Velikoj Britaniji

Ostatke pliosaura otkrili su paleontolozi Sveučilišta u Portsmouthu u muzeju okruga Abingdon u Oxfordshireu, prenosi BBC News.

Radi se o kralješcima koji su prvi put pronađeni tijekom iskapanja na farmi blizu Abingdona, a čijim skeniranjem je utvrđeno da je gmaz bio dugačak između 9,8 m i 14,4 m.

Profesor David Martill i doktorandica Megan Jacobs slučajno su pronašli ostatke tijekom svog posjeta muzeju, a o pronalasku gđa. Jacobs je rekla: „Dave je otvorio ladicu i u njoj je bio kralježak veličine tanjura. Izvadili smo ga, pogledali i zaključili da ne pripada dinosauru, već velikom morskom reptilu.” Nakon njihovog otkrića, kustos muzeja je pojasnio da se u skladištu muzeja nalaze još tri takva kralješka, ali da nisu bili svjesni kako se radi o neuobičajeno velikom primjerku kostiju ove životinje.

Pliosaur poznat i pod nazivom Predator X spada u red morskih gmazova koji su se pojavili u doba rane jure. Čeljust mu je bila vrlo slična krokodilovoj, imao je četiri peraje, a živio je u oceanima Australije, Europe, Sjeverne Amerike i Južne Afrike. „Ove ogromne životinje su plivale u morima koja su pokrivala Oxfordshire prije 145-152 milijuna godina i bile su na vrhu morskog hranidbenog lanca te su vjerojatno lovili ihtiosaure, plesiosaure dugog vrata i možda čak i manje morske krokodile, tako što bi ih jednostavno, svojim oštrim zubima veličine banane, pregrizli na pola.” – pojasnio je profesor Martill.