Početna stranica » Kopriva – Urtica dioica

Kopriva – Urtica dioica

207 pregleda

Narodni nazivi: žara, pasja kupina, kopriva i žegavica

Kopriva (Urtica dioica) je biljka svima dobro poznata. Kad je dotaknemo, opeče nas i još dugo poslije toga jako žari. Raste kao zeljasta trajnica, a u zemlji ima dug, isprepleten podanak. Stabljike su joj uspravne, ponekad i vrlo visoke, čak do 1,5 m. Listovi su tamnozeleni, trokutasto srcoliki, po rubu pilasti. Cvate od svibnja do rujna, a cvjetovi su neugledni, zeleni i vrlo sitni, združeni na vrhu stabljike u resaste cvatove. Sjeme sazrijeva ujesen. Voli gnojna, čak i vrlo zagađena tla, pa je stoga često u velikoj množini nalazimo i po vrtovima, vinogradima, živicama, uz plotove, po rubovima šuma. Poznata je i mala kopriva (koprivica, ožegavica, sitna žara, žara) – Urtica minor. Obje koprive imaju jednaka ljekovita svojstva.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su svi biljni dijelovi, ali ponajprije korijen, odnosno podanak, kao i vršni dijelovi u vrijeme cvatnje, u duljini 20 – 30 cm. Listovi se skupljaju najviše, i to tijekom cijeloga proljeća, ljeta i jeseni. Najviše se upotrebljavaju svježi, kao na primjer za varivo poput špinata. Cijeli nadzemni dio biljke bere se za vrijeme cvatnje. Bogata je različitim mineralima, osobito željezom, magnezijem, natrijem, kalijem, kremeničnom kiselinom, fosforom, kalcijem, hormonima koji reguliraju šećer u krvi. Sadrži enzim sekretin, taninsku i galusovu kiselinu, škrob te vitamine A, C i K. Znanstvenici smatraju da ona posjeduje još više ljekovitih tvari i zato je još uvijek istražuju. Od nje se iscjeđuje sok, pravi čaj, juha i varivo. Preporučuje se za liječenje mnogih bolesti, a osobito gihta, reume, upale zglobova. Čisti krv, pomaže kod stvaranja krvi, razrjeđuje krv, uklanja želučane i crijevne probleme, sprečava opadanje i pojačava rast kose, umanjuje posljedice zračenja, čisti tijelo od nepoželjnih štetnih tvari, ublažava bolest mokraćnih putova i organa, liječi teško disanje i astmu, jača cjelokupni živčani sustav, suzbija nesanicu.

Čaj: Tri vrhom pune velike žlice suhih listova stavi se u 1 litru vrele vode, ostavi poklopljeno 15 minuta, procijedi i tijekom dana popije toplo i na gutljaje. Osobe s visokim krvnim tlakom morale bi jedan dan u tjednu postiti, ništa ne jesti i piti osim 1 litru ovoga čaja i 2 litre vode. Svaki dan 3 tjedna pije se 3 – 4 šalice čaja, zatim se tjedan pauzira. Kura se ponovi 3 tjedna pa opet tjedan pauze itd. Kod svake kure mršavljenja treba 6 tjedana piti svaki dan po 1 litru čaja od koprive. Čaj pojačava izbacivanje mokraće i probavu, a tijelo pritom dobiva mnogo mineralnih soli i vitamina.

Čaj od mladih listova: Naberu se mladi listovi koprive, osuše dobro u hladu i od toga se pravi čaj. Dvije vrškom pune male žlice suhih listova stavi se u 1 šalicu vrele vode, ostavi 15 minuta poklopljeno i procijedi. Za vrijeme puberteta dobro je napraviti kuru u trajanju od 6 tjedana s ovim čajem. Dnevno se piju 3 – 4 šalice čaja, 3 tjedna se pauzira pa se pije još 6 tjedana. To je najbolji način prelaska iz puberteta u odraslu osobu bez ikakvih posljedica. Time se također pojačava mokrenje, regulira probava i potpomaže mršavljenje.

Prah od suhih listova: Naberu se listovi koprive, dobro osuše i samelju u prah. Triput dnevno se uzme po 1 mala žlica. To utječe na cjelokupnu izmjenu tvari u tijelu, a krv dobije dosta željeza.

Mješavina praha: Uzeti jednake dijelove suhih kopriva, bršljana i dobričice, dobro se izmiješa i samelje. Svaki dan 3 tjedna pojede se s malo vode triput po jedna mala žlica ovoga praha, tjedan dana se pauzira i ponovi još 3 tjedna. Time se krv obnovi i dobije mnogo željeza i mineralnih soli. 

Čajna mješavina: Dobro se izmiješa 50 g koprivinih listova, 30 g korijena i listova maslačka, 30 g matičnjaka, 20 g brezinih listova i 20 g zlatnice. 2 male žlice mješavine stavi se u 1 šalicu vrele vode, ostavi poklopljeno 15 minuta i procijedi. Triput dnevno se pije po 1 šalica čaja, toplo i na gutljaje, tijekom 6 tjedana. To je vrlo djelotvoran lijek kod reume, degenerativnih oboljenja zglobova, kamenca u bubrezima i žuči.

Svježi sok: Iscijedi se svježi sok od koprivinih listova i triput dnevno 6 tjedana uzima se po 1 velika žlica ovoga soka s malo vode. To će obogatiti organizam vitaminima i mineralnim solima, krv će se očistiti, a umor nestati. Kuru bi morale napraviti osobe sa slabom stolicom i dijabetičari. U slučaju jakoga krvarenja iz nosa natopi se vatu svježim koprivinim sokom i stavi u nosnu šupljinu, a svakih 10 minuta promijeni se novu vatu natopljenu sokom. Krvarenje će prestati.

Sjeme: Ujesen kad kopriva naraste oko 75 cm treba skupiti sjeme, dobro ga osušiti i odvojiti pljevu. Ovo sjeme dodaje se jelima kao začin. Može se nabaviti i u ljekarnama. Ne samo da poboljša okus jela nego je ujedno i lijek protiv mnogih bolesti. Sjeme, kao i cijela biljka, sadrži mnogo željeza, vapna, magnezija, C vitamina i histamina.