Početna stranica » Koncert u čast profesora fra Marka Karamatića

Koncert u čast profesora fra Marka Karamatića

87 pregleda

U amfiteatru Franjevačke teologije u Sarajevu, 2. studenog 2020. godine u 18 sati  upriličen je koncert pod nazivom: Koncert in honorem professoris Marci, u prijevodu Koncert u čast profesora Marka. Koncert je izveo izvrstan novooformljeni klavirski trio podružnice HKD Napredak: Musica salinea iz Tuzle. Trio čine Alma Hodžić Pašić (klavir), Anamarija Marić (violina) i Lidija Paulin (violončelo). Ove tri vrsne umjetnice su angažirani profesori u glazbenim školama i zaposlenici Filharmonije u Sarajevu. U duh koncertne atmosfere nas je uvela renomirana glumica Gordana Boban, govoreći poeziju, pjesmu Božić, Vladimira Nazora. Na kraju koncerta svoju čestitku dr. Karamatiću uputio je i ddr. Fra Mile Babić, gvardijan samostana sv. Pavla na Franjevačkoj teologiji.

Pozorna je publika na repertoaru mogla čuti djela Dvořáka Slavenski ples, Tchaikonsky Godišnja doba: Oktobar i Novembar, Valcer iz baleta “Uspavana Ljepotica“ te na koncu Godišnja doba Buenos Aires-a Astora Piazzollae. Svojim izvrsnim interpretacijama ovih zahtjevnih romantičarskih djela na publiku su prenijeli neopisive emocije i uprisutnile su djeliće atmosfere kako je to nekad bilo. Fraze koje su bile dovedene do savršenstva glazbenoga izraza na trenutak su nas odvojile od trenutno teške situacije u zemlji pogođenoj Covid virusom i uvele u nebeske sfere gdje je savršen sklad uma i tijela.

Poseban koncert je organiziran u čast posebnog i samozatajnog prof. dr. fra Marka Karamatića povodom njegova 73. rođendana te kao vid zahvale za sve ono što on kao franjevac, profesor i urednik mnogih časopisa čini za Franjevačku teologiju i svoju franjevačku zajednicu. 

Zahvaljujemo se Podružnici HKD Napredak Tuzla što su svojom podrškom omogućili održavanje koncerta na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Ovo je bio i prvi koncert koji je organizirao Napredak Tuzla u suradnji sa Franjevačkom teologijom u čast prof. dr. Marka Karamatića. Nadamo se da je naša suradnja ovim koncertom uspješno započela te da ćemo u budućnosti imati još puno sličnih projekata.