Početna stranica » Sukob u Etiopiji. Biskup Emdibira: Rat je poraz za sve

Sukob u Etiopiji. Biskup Emdibira: Rat je poraz za sve

141 pregleda

Humanitarni djelatnici Ujedinjenih naroda izrazili su zabrinutost jer nestaju zalihe za hitnu pomoć u etiopskoj saveznoj pokrajini Tigre. Glasnogovornik Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Saviano Abreu, rekao je da nije mogao poslati osoblje ili hranu zbog nedostatka slobode kretanja na tom području. U međuvremenu, Amnesty International uputio je apel svim stranama u sukobu da zaštite civile te osiguraju pristup promatračima ljudskih prava.

Također, u kontekstu Vijeća za vanjske poslove Europske unije, zamjenica ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Emanuela Del Re, pozvala je na hitnu intervenciju, s konkretnim akcijama, kako bi se ublažile patnje civila te oslabio utjecaj priljeva izbjeglica u susjedne zemlje. Nadalje, pozvala je na usklađenu veliku pozornost kako bi se osigurala pomoć najugroženijim ljudima, prenosi Radio Vatican.

Iako su etiopske vlasti rekle da su usmjerene samo na vodstvo, snage i naoružane skupine Tigrea, prijavljeni su teški prekršaji te bombardiranje od strane nacionalne vojske domova, crkvi, džamija, škola i drugih civilnih struktura. S druge strane, etiopski je Premijer optužio vodstvo Narodnooslobodilačke fronte Tigrea (TPLF) za korištenje vjerskih mjesta, hotela, škola, pa čak i groblja kao skrovišta, a stanovnike Mekelea, upravnoga središta pokrajine, kao ljudski štit. Nalazite se na točki s koje nema povratka – rekao je, najavivši 72-satni ultimatum koji je istekao 25. studenog. Monsinjor Musié Ghebreghiorghis, biskup Emdibira, kazao je pak da je ohrabren zato što se Međunarodna zajednica zanima za to pitanje.

Kako prenosi Vatikanski Radio, biskup šalje poruke iz svoje biskupije koja je udaljena više od tisuću kilometara od pobunjeničke pokrajine. To što se događa u Tigreu za nas je vrlo tužno – komentirao je objasnivši da je to vrlo važna regija s nekoliko turističkih mjesta. Velika su bila naša očekivanja za održiviji demokratski život u Etiopiji, nakon dolaska na vlast premijera Abiya Ahmeda – kazao je – ali nažalost uvijek postoje prepreke. Biskup je objasnio da, kako tvrdi Vlada, odgovor vojske ima za cilj ponovno uspostavljanje reda u regiji, jer, ako nastavimo ovim tempom, zemlja bi bila razorena, stoji na službenim stranicama Vatikanskoga radija.