Početna stranica » Katedrala Notre Dame bit će ponovno otvorena za javnost u 2024. godini

Katedrala Notre Dame bit će ponovno otvorena za javnost u 2024. godini

271 pregleda

Restauracija katedrale Notre Dame de Paris je u toku, a rekonstrukcija njenog tornja bit će završena u ovoj godini, dok će katedrala za javnost ponovno biti otvorena 2024. godine.  

Radovi na rekonstrukciji katedrale Notre Dame de Paris, koja je oštećena  požarom u travnju 2019. godine, idu prema planu, a sada su se pojavili i planovi za uljepšavanje područja oko same katedrale.

Kako javlja portal The Past , voditelji projekta najavili su završetak rekonstrukcije urušenog kamenog svoda u sjevernom transeptu. Ovo je značajno jer će omogućiti timu da započne rad na zasvođenim stropovima na mjestu je koje je podupiralo toranj srušen tijekom požara. 

U svrhu obnove stropa, tim je već podigao 600 tona teške skele koje obavijaju Notre Dame metalnim stupovima kako bi dosegli visinu od 26 metara potrebnu za početak obnove tornja.

Osim popravke oštećenja nastalih na strukturi katedrale, u procesu obnove, jednako je važno i čišćenje unutar same katedrale. Tijekom požara, raspršena je velika količina otrovnog olova koje je do sada uklonjeno, ali još ima tona prašine i prljavštine koju treba očistiti sa podova, namještaja i zidova čija je površina oko 42.000 četvornih metara. 

U međuvremenu, restauratori umjetnina i dalje marljivo rade na popravku mnogih neprocjenjivih umjetnina koje je požar ugrozio. To uključuje zidne slike, freske, vitraje i skulpture od kojih su neke skulpture nepopravljivo oštećene pa ih umjetnici i obrtnici ponovno stvaraju. 

U prosincu je portal The Globe and Mail izvijestio da je više od 1000 stabala potrebnih za rekonstrukciju tornja već nabavljeno te da će biti rekonstruiran onako kako je izgledao prije požara, prema projektu poznatog arhitekta Viollet-le-Duca iz 19. stoljeća. 

Michel Picaud, predsjednik dobrotvorne udruge Prijatelji Notre Dame de Paris, izjavio je da „posao napreduje izuzetno dobro” i rekao da je plan ponovnog otvaranja katedrale u 2024. godini, na vrijeme za Olimpijske igre u Parizu, ostvariv.  Iako se Notre Dame planira ponovno otvoriti 2024., restauracija neće biti u potpunosti dovršena do 2025. godine.

Veći dio posla u 2025. godini bit će usredotočen na okolinski prostor katedrale. Arhitekt Bas Smets rekao je za portal The Globe and Mail da će pri uređenju ovog prostora imati na umu klimatske promjene kako bi gostima i turistima pružili ugodnije iskustvo čekanja na ulazak u katedralu. To uključuje stotine stabala koja će stvarati hladovinu, kao i protok vode na tlu kako bi se prostor lakše hladio pri visokim temperaturama. Smets je dodatno pojasnio i sljedeće: „Razmišljali smo o pristupu katedrali čija je prednja fasada dizajnirana tako da se promatra odozdo prema gore čime usmjerava vaš pogled prema nebu. Dok se budete penjali stepenicama, bit ćete vraćeni u povijest i vidjet ćete katedralu onako kako je bila namijenjena da se vidi.”

Katedralu Notre Dame je od početka 21. stoljeća godišnje posjećivalo oko 14 milijuna turista i hodočasnika, što je činilo najposjećenijom građevinom u cijeloj Europi tako da će njeno ponovno otvaranje u 2024. godini biti od velikog značaja kako za Francusku tako i za veliki broj onih koji tek čekaju da je posjete.