Početna stranica » Kako usnuti – sa svetim Josipom!

Kako usnuti – sa svetim Josipom!

168 pregleda

Osim što je moćan zagovornik kod umiranja, sveti Josip zagovara i one koji imaju poteškoće kad žele utonuti u san. Kršćanska tradicija pripisuje to vjerovanju da je svetoga Josipa u posljednjim trenucima života držao sam Isus Krist.

Ponekad nam zemaljske brige mogu otežati san – ne možemo pobjeći od zabrinutosti, a već više od sat vremena ne možemo zaspati. Sveti Josip pravi je svetac za takve prilike!

U kršćanskoj umjetnosti sveti Josip ponekad se prikazuje i dok spava. To je izravno povezano s njegova tri sna, koji su zabilježeni i u evanđeljima. Naime, nakon Navještenja u kojemu je Anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će roditi sina, anđeo se ukazao i svetom Josipu i u snu ga ohrabrio da je Marijino dijete Sin Božji (usp. Lk 2,20-25). Drugi Josipov san tiče se božanskoga poticaja da Sveta Obitelj treba pobjeći u Egipat i ondje se skrivati dok ne prođe vrijeme (usp. Mt 2,13-15). U to je vrijeme vladar Herod dao pobiti svako novorođenče, u strahu zbog riječi mudraca da će se roditi Kralj. Novi zavjet bilježi još jedan san svetoga Josipa – onaj u kojemu mu anđeo savjetuje da je došlo vrijeme da se sa svojom zaručnicom i njezinim sinom Isusom vrati u svoju zemlju, u Nazaret (usp. 19-23).

Ranokršćanska tradicija prenosi nam vjerovanje da je sveti Josip umro u nazočnosti svoje zaručnice Marije i njezina božanskog sina Isusa Krista. Ova lijepa i dirljiva slika iz životopisa svetoga Josipa dovela je do toga da ga Crkva proglasi svecem zaštitnikom za sretnu smrt. I san je na neki način jedno predanje i završetak, pa je vrlo zgodno pomoliti se svetom Josipu u trenutku kad želimo zaspati. Sama pomisao na to da spavamo u naručju Isusa, Marije i Josipa već nas može umiriti i pomoći nam da lakše zaspimo.

 knjizi Sveti Josip. Njegov život i njegove vrline, objavljenoj na engleskom jeziku 1884. godine, stoji kratka molitva, nekoliko zaziva koje možemo u sebi ponavljati dok pokušavamo utonuti u san, kako bi nas obgrlio Božji mir:

„Dragi sveti Josipe, odlučujem da ću svake noći prije nego sklopim oči moliti ove zazive:

  • Isuse, Marijo i Josipe, predajem vam svoje srce i dušu.
  • Isuse, Marijo i Josipe, pomozite mi u mojoj posljednjoj muci.
  • Isuse, Marijo i Josipe, neka moja duša s vama bude u miru.”