Početna stranica » Kako pobijediti lijenost?

Kako pobijediti lijenost?

239 pregleda

Vrlo  je lako upasti u lijenost, besposličarenje, odugovlačenje ili čak nemarnost. Samo jedan klik ili dodir ekrana dijeli nas od beskorisnih stvari koje nam oduzimaju vrijeme. Pametni telefoni uvijek su pri ruci, spremni da nam odvuku pozornost. Čim zvuk ili vibracija jave da je stigla nova obavijest nesvjesno reagiramo. Čak i ako se pokušamo oduprijeti tom iskušenju, pažnja nam je preusmjerena i već smo izgubili jedan dragocjeni trenutak svog života.

Poznato je da je sv. Ivan Bosco ponavljao jednu izreku koja potječe još od crkvenih otaca, a sigurno čak i prije njih, a glasi: „Lijenost je majka svih poroka.” Ta izreka je istinita onda kada nismo usredotočeni na aktivno ostvarenje cilja, kada dopustimo da se naša snaga volje opusti i prepustimo se užicima besposlenosti, otvaramo vrata drugim porocima koji samo čekaju na nas. Marljivost, postojanost, radišnost i odgovornost su vrline suprotne lijenosti. lako smo svi različiti te su neki ljudi podložniji određenim porocima od drugih, pobijediti lijenost često je lakše nego što se čini. Prvi ključan korak je početi se boriti protiv nje i provesti u praksu neke osnovne savjete koji se temelje na devet citata koji se pripisuju velikim svecima.

Postavi ciljeve i prioritete. „Pobrini se da stvari obavljaš po redu pa će se i red pobrinuti za tebe.” sv. Augustin iz Hipona
Postavi dnevne, tjedne, godišnje i životne ciljeve. Mirno se pozabavi tim ciljevima, a ako vidiš da ih ne postižeš, preispitaj se pa ili prilagodi svoj pristup ili postavi nove, možda realnije ciljeve.

Podijeli pa vladaj.  „Počni od onog što je nužno, potom učini ono što je moguće, pa ćeš brzo učiniti i ono što je nemoguće.” sv. Franjo Asiški
Podijeli veliki zadatak u više manjih zadataka te ih obavljaj u fazama. Samo slijedi savjet sv. Franje i počni malo po malo.

Budi discipliniran. „Kako bi svjetiljka nastavila  gorjeti, moramo u nju dolijevati ulje.” – sv. Majka Terezija
Osmišljavanje rasporeda za sve, postojanost te nastojanje da se držimo onoga što smo isplanirali pomaže nam da ostanemo disciplinirani i da ne padnemo u lijenost.

Budi uporan. „Budi strpljiv sa svime, ali posebno sa samim sobom.” – sv. Franjo Saleški
Nemoj se obeshrabriti. Učini ono što čine svi veliki sportaši: ako ne uspiješ, pokušaj ponovno, i ne odustaj dok ne postigneš svoj cilj.

Ukloni sve što te ometa. „Uzroci rastresenosti u životu mogu biti unutarnji ili izvanjski. Ako si rastresen u nutrini, moguće je da ćeš biti slabiji kada se suočiš s onim što je izvanjsko.” – sv. Ivan Pavao II.
Protiv svakog ometanja moramo se boriti jasno i odlučno. Iz svog okruženja moramo ukloniti sve smetnje i ne smijemo dopustiti znatiželji, sjećanju i mašti da nas odvedu pogrešnim putem.

Nemoj se preopteretiti obavezama. Ištite ono što je dovoljno; tražite ono što je potrebno, i ne želite više. Sve što je više od toga stvara zabrinutost, a ne olakšanje; to te opterećuje, umjesto da te podiže.” sv. Augustin
Preuzimanje velike količine posla može nas učiniti neproduktivnima. Radije dobro napravi jednu stvar, nego deset stvari loše.

Budi velikodušan prema drugima. „Ovo je snaga savršene ljubavi: zaboravljamo vlastitu sreću kako bismo učinili sretnima one koje volimo.”  sv. Terezija Avilska
Kada manje razmišljamo o sebi, a više o onima oko nas, to nas potiče na djelovanje i pomaže nam prevladati lijenost.

Prvo najvažnije stvari. „Činite sve s ljubavlju i za ljubav, dobro iskorištavajući sadašnjost, a ne budite zabrinuti za budućnost.”  sv. Franjo Saleški
Ljubav je najsnažnija sila za prevladavanje straha, a strah – strah od neuspjeha, od napora, od predanosti, itd. obično se nalazi u samom korijenu odugovlačenja. Iskoristi dan i djeluj, motiviran ljubavlju.

„Odmor nije lijenost i odugovlačenje jer odmor ne znači ne raditi ništa. Odmor znači razonoditi se u poslovima koji zahtijevaju manje napora.” – sv. Josemaria Escriva de Balaguer
Ne smijemo pomiješati zasluženi odmor s lijenošću. Trebamo odvojiti vrijeme kako bismo uživali u zadovoljstvu ostvarenih ciljeva i kako bismo napunili baterije da možemo poslije nastaviti sa svojim aktivnostima.