Početna stranica » Hrvatski narod izumire!

Hrvatski narod izumire!

132 pregleda

Kad se neki neupućeni stranac zatekne u Hrvatskoj i počne pratiti hrvatske medije mogao bi pomisliti kako živimo u zemlji bez ozbiljnih problema. Hrvatski sabor, intelektualna javnost i mediji tjednima su se bavili „plagijatom” ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, koji je doslovce podijelio hrvatsko društvo.

Po jedinima je to ispolitiziran tehnički propust vezan uz nenavođenje izvora jedne fusnote u znanstvenom radu, a za druge teška intelektualna krađa, koja dalekosežno ocrnjuje Hrvatsku pred naprednim svijetom, a ministra i Vladu čini nevjerodostojnima. Prije toga se nadugo i naširoko raspravljalo o tome zašto je predsjednica države Grabar Kitarović putovala u SAD i je li zemlja od toga imala koristi. A Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa čak je zatražilo njezinu prepisku i sadržaj razgovora s američkim kolegama, kako bi ustvrdilo je li njezin put bio opravdan ili je samo bila na izletu na račun poreznih obveznika. Vladajući MOST traži otvaranje komunističkih arhiva, koji su do sada uglavnom bili nedostupni, što je opet izazvalo buru reakcija – je li to potrebno i zašto baš sada… Oporbeni Živi zid istodobno je zabavljao naciju svojim performansima u Saboru, znajući da su im tako osigurane prve minute u Dnevniku. Potom je cijela zemlja navijala hoće li ili neće biti uhićen šef kabineta bivšeg premijera Milanovića Tomislav Saucha zbog isplata lažnih dnevnica i koga će u pritvoru „otkucati”.

Stvarno bi pomislio čovjek da Hrvatska nema ozbiljnijih problema, jer se ni u Saboru, ni na konferencijama za novinare političkih stranaka, a ni u važnim državnim institucijama i medijima ne govori o budućnosti ove zemlje, o ključnim problemima koji stvarno opterećuju naše građane, o projektima koji bi ovu zemlju mogli izvući iz krize… Puno je lakše moralizirati, glumiti etičke vertikale, bacati kamenje, likovati i sablažnjavati se, nego realnosti pogledati u oči i suočiti se s njome. Svaka se zemlja suočava s etičkim prijestupima svojih dužnosnika, ali to rješavaju nadležne institucije bez potrebe jeftinog politiziranja i društvenih podjela. Teško je pronaći europsku državu gdje pojedine političke opcije ne nameću populističke teme na kojima žele zaraditi koji glas više. Međutim, to ne sprečava odgovorne stranke, bilo na vlasti, bilo u oporbi, da ne slijede njihovu agendu već se uhvate ozbiljnih tema i nametnu prave prioritete.

Demografski minus

A što je hrvatski prioritet u ovom trenutku? Odgovor već godinama pokušavaju dati hrvatski demografi, ali kao da nitko ne želi čuti njihova katastrofična predviđanja. Hrvatski narod izumire! I to brže nego je itko mogao predvidjeti. U Hrvatskoj danas živi manje od četiri milijuna stanovnika. To je gotovo 300 tisuća ljudi manje od posljednjeg popisa stanovnika 2011. Hrvatska je ponovno postala iseljenička zemlja. Samo 2015. iz Hrvatske se iselilo oko 65.000 ljudi.

(…)


Cijeli tekst iz rubrike HR retrospektiva pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.