Početna stranica » Hren (lat. armoracia rusticana)

Hren (lat. armoracia rusticana)

405 pregleda

Zeljasta trajnica s debelim vretenastim korijenom i rozetom velikih prizemnih listova, između kojih svake godine izraste i do 1 m visoka, snažno razgranata stabljika s brojnim bijelim cvjetovima. Cvate od lipnja do srpnja. Pradomovina joj je južna Europa i zapadna Azija, ali se danas uzgaja u čitavom svijetu. Kod nas raste kao samonikla, ali se mnogo i uzgaja zbog velike ljekovitosti.

Ljekovita svojstva i primjena: U ljekovite svrhe upotrebljava se korijen koji se vadi od rujna do veljače, a da bi ga bilo i tijekom ljeta može se pohraniti na hladnom mjestu u vlažnom pijesku. Uz brojne ljekovite tvari hren sadrži osobito antibiotske tvari, glikozid sinigrin (najvažnija ljekovita tvar u hrenu), druge ljekovite tvari i obilno vitamina C. Zato hren pojačava apetit, podražuje sluznice želuca i crijeva te probavne žlijezde, liječi upale mjehura i bubrežne nakapnice, skorbut i truljenje u ustima zbog upaljenih desni, čir na želucu, neredovitu menstruaciju, plućni katar, astmu; smiruje tuberkulozni kašalj, pojačava izlučivanje mokraće, uklanja sunčane pjege, bubuljice i jetrene mrlje.

Sok: Iscijedi se sok od svježega hrena i duže vrijeme uzima triput dnevno između jela po jedna mala žlica. Na taj se način brzo uništavaju štetni bacili i liječe se sva crijevna oboljenja. Otklanja se nadimanje, tromost stolice, proljevi i druge smetnje.

Hren s medom: Naribani hren dobro se izmiješa s jednakom količinom meda i triput dnevno se uzima po jedna mala žličica, kao lijek protiv svih plućnih bolesti. Rastvara sluz i ublažava podražaje na kašalj.

Hren u octu: Naribani hren dobro se izmiješa s jednakom količinom vinskoga octa i zasladi groždanim šećerom. Uzimaju li se dnevno 3 – 4 žličice i mokraća će uskoro biti čista i bez tragova bolesti. A kad 10 – 15 kriški hrena prelijemo vinskim octom i ostavimo tri dana, rastvorom možemo mazati bubuljice, sunčane pjege i jetrene mrlje. Rastvorom 2 žlice naribanoga hrena u pola litre jabučnoga octa nakon 14 dana stajanja na suncu mogu se mazati bradavice i sve mrlje na koži.

Hren u vinu: Dvije žličice naribanoga hrena kuhaju se 10 minuta u 1/4 l crnoga vina. Ta se količina pije tijekom dana, a preporučuje se ženama koje imaju neredovitu menstruaciju. Kao lijek protiv čira na želucu koristi se 50 g hrena u litri bijeloga vina. Nakon 10 dana stajanja pije se manja čaša ujutro prije doručka i uvečer prije spavanja.

Oblozi: Naribani hren stavlja se na potiljak ako boli glava, na lice ako imamo zubobolju. Oblog ostaje dok se bol ne umiri, ali moramo paziti da koža ne izgori, zato je najbolje oblog skinuti kad počne jače gorjeti i namazati maslinovim uljem. U slučaju uboda kukaca – pčela, osa, stršljena i slično – stavi se odmah na ubod svježi korijen. Ako je žalac izvađen, hren djeluje odmah, kao i crveni luk. Oblozi od ribanoga hrena koriste se i kod išijasa, reume i bolova u leđima.

Hren kao hrana i začin: Hren je dobar za jačanje imuniteta, a preporučujem ga kod oboljenja mokraćnih puteva, zatim šećerne bolesti, reume i gihta.

Pozor! Hren se ne smije uzimati u prevelikim količinama najednom jer može izazvati krvarenje uslijed prevelikog nadražaja bubrega. Kod jakih proljeva ili u slučaju noćnog znojenja ne smije se uzimati hren.