Početna stranica » Hodočašće Hrvata Djevici Siromaha u Banneux

Hodočašće Hrvata Djevici Siromaha u Banneux

133 pregleda

Dana 17. rujna vjernici iz Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga tradicionalno su hodočastili u marijansko svetiše Djevice Siromaha koje se nalazi u belgijskom mjestu Banneux. Kao i svake godine glavni organizator je Hrvatska katolička misija u Aachenu na čelu s njezinim voditeljem fra Ivicom Radićem, franjevcem Bosne Srebrene.

Dnevni molitveni program započeo je u 10 sati sa svetom ispovijedi u glavnoj crkvi svetišta. Točno u podne započelo je sveto misno slavlje koje je predvodio fra Janko Ćuro, vikar Provincije Bosne Srebrene i direktor Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi. U koncelebraciji s njime, uz domaćina fra Ivicu Radića, bilo je desetak svećenika koji su hodačastili zajedno sa svojim vjernicima iz okolnih hrvatskih katoličkih misija.

U svojoj propovijedi fra Janko je protumačio pojam ljudske slobode, navodeći zatim brojna zastranjenja modernoga čovjeka koji zbog krivog razumijevanja slobode završava u najgorim oblicima ropstva. Posebno se osvrnuo na slobodu o kojoj govori Biblija, točnije o nekolicini biblijskih likova koji nam pomažu na najbolji način razumjeti što je istinska sloboda. Kao najizvrsniji primjer života u savršenoj slobodi, za razliku od naše praroditeljice Eve koja nasjeda na glas zavodnika i ustaje protiv Božje zapovijedi, naveo je Blaženu Djevicu Mariju i njezino savršeno prihvaćanje Božje volje.

Nakon završetka svete mise uslijedila je molitva za bolesnike i blagoslov nabožnih predmeta, a u 14 sati svi vjernici su se zaputili do kapelice sv. Mihaela, gdje je započeta pobožnost Put križa koju je predvodio fra Damir Pavić, tajnik Bosne Srebrene. Pobožnost je na koncu završena ispred hrvatske kapelice koju su u ovom svetištu podigli naši vjernici kao znak vjernosti Blaženoj Djevici Mariji.