Početna stranica » HKŽ Wiesbaden: 50 godina djelovanja (1972. – 2022.)

HKŽ Wiesbaden: 50 godina djelovanja (1972. – 2022.)

277 pregleda

Župa danas broji oko 5000 vjernika i prostire se na području koje obuhvaća više od polovice biskupije Limburg. Središte Misije je u Wiesbadenu, glavnom gradu njemačke savezne pokrajine Hessen

Hrvatska katolička župa nalazi se u glavnom gradu pokrajine Hessen i pripada biskupiji Limburg. Voditelj župe je od 2018. fra Kristijan Montina, franjevac Provincije Uzvišenja Sv. Križa Bosna Srebrena. Pastoralna suradnica je s. Gordana Davidović, školska sestra franjevka Bosansko-hrvatske provincije Prečistoga Srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu, a tajnica je gospođa Dijana Črljenec.

Počeci hrvatskoga dušobrižništva u Wiesbadenu sežu u 1968. godinu. Naime, dolaskom franjevaca Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Bernarda Dukića i fra Ćire Markoča u Hrvatsku katoličku misiju u Frankfurtu, započinje pastoralni rad i u Wiesbadenu, zajednici koja je do kraja 1970. bila filijala te Misije. Te je godine, 15. travnja, u Wiesbadenu otvoren Hrvatski centar za radnike Hrvate. Prvo krštenje u Maticu krštenih upisano je 1971., a HKM Wiesbaden osnovana je 1. siječnja 1972. godine.

Župa danas broji oko 5000 vjernika i prostire se na području koje obuhvaća više od polovice biskupije Limburg. Središte Misije je u Wiesbadenu, glavnom gradu njemačke savezne pokrajine Hessen.

Misijske prostorije zajednica je dobila 2002. u Wiesbadenu, a smještene su u novosagrađenoj kući koja nosi ime kardinala Franje Kuharića. Misija ostvaruje izvrsnu suradnju s njemačkom župom sv. Kilijana u kojoj se Hrvati katolici okupljaju. Redovito se članovi Misije odazivaju na crkvene i druge aktivnosti mjesne Crkve. U Wiesbadenu djeluje i Hrvatska dopunska škola i Hrvatska kulturna zajednica čiji članovi također koriste prostore Misije.

Misija od Božića 1981. objavljuje glasnik „Mir i dobro” koji se u došašću i korizmi tiska u 500 primjeraka.

Rad s mladima

Od početka djelovanja hrvatske zajednice mladi su se okupljali na raznim društvenim smotrama, druženjima i proslavama, ali zadnjih godina, dolaskom fra Mirona Sikirića i s. Gordane Davidović, zamjetan je napredak u radu s mladima. Franjevačka mladež (Frama) Wiesbaden svoje početke bilježi 23. svibnja 2017., kada tadašnji župnik fra Miron Sikirić, u želji da proširi franjevačku ideju i okupi mlade, daje podršku mladim katolicima koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive evanđelje u duhu bratstva, slijedeći stope i primjer sv. Franje Asiškoga. Iz Frame proizlazi ideja da se osnuje Mala Frama kako bi se mladi od početka odgajali u franjevačkom duhu, što je na koncu dovelo do osnutka Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS). Franjevački je to red nastao za vrijeme Svečeva života, a iz OFS-a je zadnjih desetljeća nastao pomladak – Franjevačka mladež.

Mladi na redovitim susretima upoznaju i produbljuju vjersko znanje, razgovaraju i proučavaju franjevačke, kršćanske, svjetovne i druge tematike te djeluju u župnoj zajednici u svim aktivnostima i projektima. U vremenu kada je aktualno udaljavanje mladih od Crkve, mladi u ovoj zajednici njeguju poseban dijalog s Crkvom i uspostavljaju odnos s drugim vjerskim zajednicama, kao što je druženje i slavljenje euharistije s mladima iz zajednice mladih „Kana” (Kana Jugend Kirche). Time daju primjer da su uistinu budućnost Crkve.

Franjevačka mladež je svoje socijalno djelovanje produbila volontiranjem u Humanitarnoj udruzi „Fra Mladen Hrkać” te su kroz tu Udrugu bili prvi sudionici projekta „Škola volontiranja za Hrvate u iseljeništvu”. Zajednica se trudi na poseban način imati u vidu potrebite i pružiti im određenu pomoć. Budući da je na području župe veliki broj bolnica, svećenik je uvijek pripravan u bilo koje doba za obilazak bolesnika, kao i zatvorenika.

Dva puta godišnje mladi se angažiraju oko proslave „Nightfever” u župi ili mjesnoj Crkvi s Nijemcima. Taj je događaj pokrenut nakon Svjetskoga dana mladih održanoga 2005. u Kölnu. Mladi su također, 2018. godine, organizirali molitveni susret „40 dana za život” ispred savjetovališta za abortuse u Wiesbadenu kojemu se odazvalo mnoštvo vjernika.

Pastoralna djelatnost

U ovoj župnoj zajednici redovito se prije svake mise mole Gospina krunica i litanije, a u svibnju i listopadu organizira se svakodnevna pobožnost molitve krunice. Svaki prvi petak i na mladu nedjelju upriliči se klanjanje pred Presvetim Sakramentom, a brojni vjernici održavaju pobožnost ispovijedanja na prve petke. Svake godine se također moli i pobožnost trinaest utoraka sv. Anti Padovanskom te trodnevnica pred sam blagdan na koju se za propovjednike uvijek pozove neki svećenik iz domovine. Također valja istaknuti da je ovo prva zajednica u Njemačkoj koja ima svoj kip sv. Ante, a HKŽ Wiesbaden podružnica je Kruha sv. Ante.

Župno pastoralno vijeće stvara pastoralni plan i program kojim se promiče aktivnije okupljanje vjernika, jačanje župnoga zajedništva i evangelizacija novih ili distanciranih vjernika. Ovo Vijeće također senzibilizira župljane za pomoć pri ostvarenju pastoralnoga plana i programa. Prvi izbor Župnoga pastoralnog vijeća odvio se 1975. Od tada pa do danas Vijeće potiče i omogućuje suodgovornost svih vjernika sudjelovanjem u pastoralnom radu na području naviještanja, bogoslužja i dobrotvornosti te time povezuje djelovanje svećenika i laika. Trenutno se Župno pastoralno vijeće sastoji od 16 članova. Za područje Wiesbadena zaduženo je devet članova, po dva člana za Bad Camberg, Limburg i Westerwald te jedan za područje Lorcha.

U Misiji se često organiziraju prigodna slavlja kao što su: 15. i 25. obljetnica zajednice, 50. obljetnica braka, Majčin dan, dječje priredbe, Božić, božićne i uskrsne akademije, poklade, blagdan sv. Nikole, proslava sv. Cecilije, proslava primanja i obećanja framaša, primanje u FSR, susret ministranata, Dan zahvalnosti za plodove zemlje, početak i završetak školske godine te razna predavanja. Svako je slavlje protkano životom u zajednici tijekom školske i liturgijske godine. Tu je i kulturno folklorno društvo „Bukara” koje obogaćuje slavlja u zajednici. Vidljivo je da je zajednica vrlo aktivna na svim poljima i vrlo poduzetna u organiziranju novih aktivnosti.

Pastoralni djelatnici sa svojim svećenicima prate potrebe vremena u kojem se nalaze i pokušali su tijekom ovih 50 godina odgovoriti na zahtjeve vjernika svih uzrasta. Svatko je bio važan i prihvaćen u zajednici, a cilj je da se ovakav pristup i nadalje pokuša održati.

Kada je diljem svijeta, u ožujku 2020., zavladala pandemija virusa koji uzrokuje bolest COVID-19, pripadnici ove župe su, kao i svaka crkvena ustanova u Njemačkoj, slijedili upute mjerodavnih državnih vlasti.

Redovite svete mise

Od 1998. do danas Hrvati se okupljaju u crkvi sv. Kilijana u Wiesbadenu gdje se i redovito održavaju svete mise svakoga petka u 18:30 i svake nedjelje u 12 sati. Svete mise na hrvatskome jeziku se također služe i svake prve nedjelje u Bad Cambergu (crkva sv. Ferrutiusa), svake druge nedjelje u Montabauru (crkva Milosrdne braće) te svake treće nedjelje u Limburgu (crkva sv. Ane) u 16 sati.

Godina jubileja HKŽ Wiesbaden

Euharistijskim slavljem uoči blagdana sv. Ante Padovanskoga, 12. lipnja 2022., otvorena je Godina jubileja – 50 godina Hrvatske katoličke župe Wiesbaden. Budući da je u pitanju filijala Kruha sv. Ante u Njemačkoj, toga dana slavio se Dan Kruha sv. Ante te je tim povodom pozvan ravnatelj te humanitarno-karitativne organizacije u Sarajevu fra Petar Karajica. Nakon misnoga slavlja održano je zajedničko slavlje i druženje za župljane i ujedno je prikupljana pomoć za Kruh sv. Ante. Na sam blagdan 13. lipnja proslavljen je zaštitnik župne zajednice, sv. Ante Padovanski. Misu je predvodio fra Petar Karajica.

U istom je mjesecu povodom Jubileja organizirana dvodnevna duhovna obnova na koju je pozvan Alan Hržica i njegov bend. Brojni su se vjernici okupili 25. lipnja na koncertu u župnoj crkvi koji su otvorile sestre Radoš koje redovito sviraju i pjevaju na misama u ovoj župnoj zajednici, a nakon njih je nastupio Alan sa svojim bendom. Veliko je oduševljenje prisutnih stvaralo slavljeničko ozračje. Sutradan, 26. lipnja, euharistiju je predvodio župnik fra Kristijan Montina dok je slavlje pjesmom i sviranjem popratio Alan Hržica i njegov bend. Na koncu je Alan izrekao svoje svjedočanstvo vjernicima.

Angažiranost oko proslave obljetnice svjedoče župljani pripremajući se na raznim područjima kao što su folklorne skupine u tri generacije i crkveni zborovi. Fra Mirko Filipović napisao je pjesmu „Sveti Anto” za veliki crkveni zbor koja će biti izvedena tijekom svečane akademije planirane u rujnu 2022. Priređena je i monografija župe koja bi trebala ujesen pred slavlje obljetnice ugledati svjetlo dana.

Obljetnica župne zajednice bit će predstavljena na misi za Malu Gospu u Frankfurtu. Naime, svake se godine organizira misno slavlje za sve zajednice drugih materinskih jezika, a ove će ga godine predvoditi pomoćni biskup dr. Thomas Löhr. Nazočit će također referenti za strance Heribert Schmitt i Alexandra Schumann. Na blagdan Uzvišenja Sv. Križa, kada biskupija Limburg organizira svoj tradicionalni „Kreuzfest” – čašćenje drva Isusova križa koji se nalazi u Limburškoj katedrali, bit će predstavljena i obljetnica Hrvatske katoličke župe Wiesbaden. Čašćenje ovih relikvija otpočeo je 1982. biskup dr. Franz Kamphaus koji je 1997. organizirao molitvu pod geslom „Sarajevo soll leben” – „Sarajevo treba živjeti” kada je predstavljeno djelovanje ove zajednice na području Biskupije.

Svečana akademija za obljetnicu planirana je u subotu 25. rujna 2022. uz raznoliki program. Očekuju se brojni gosti koji su direktno i indirektno vezani za župnu zajednicu te oni koji sada daju život župi. Program će popratiti razne glazbene točke, a pozvana su dva glazbena izvođača – Trio Gušt i Zdravko Ćurić s bendom. Sutradan, u nedjelju 26. rujna, svečano misno slavlje predvodit će kardinal u mirovini Vinko Puljić, a župljani se nadaju da ove dane neće poremetiti nikakva izvanjska ograničenja ni aktualni virus i s radošću iščekuju predstojeće događaje.