Početna stranica » Handy Caffe – Umirovljenici uče od krizmanika

Handy Caffe – Umirovljenici uče od krizmanika

124 pregleda

Mladi pomažu starima s tehnologijom. Ta ideja u švicarskom gradu Kriens povezuje generacije, a projekt u okviru vjeronauka za krizmu izaziva veliki interes kod mladih.

Irene Weis samo što je stigla s putovanja. „Stalno sam uza se morala nositi Covid-certifikat na papiru. Bilo bi jednostavnije da sam ga mogla spremiti na svoj smartphone”, ističe 64-godišnjakinja. Zato je i došla u Handy-Cafe.

U gradskom kulturnom centru „Schappe Kulturquadrat” kojim upravlja grad Kriens susreće 14-godišnjeg Nelia Brönnimanna. On joj zajedno s kolegom Julianom, za stolom u kafiću objašnjava kako instalirati aplikaciju za covid certifikat.

Veza s Kalifornijom preko WhatsApp-a

Za drugim stolom sjedi Rosmarie Tschopp. Pred njom je ceduljica s pitanjima koje sebi zabilježila prije dolaska u kafić. Te večeri je 14-godišnja Selina Bissig poučava kako koristiti WhatsApp. Rosmarie ima sina, snahu i unuka koji žive u Kaliforniji. Upravo joj šalju fotografiju novoga kućnoga ljubimca. Whatsapp je praktičan, mogu besplatno telefonirati sa svojima, ističe starica.

Projekt počeo prije pet godina

Marko Lustenberger voditelj je katoličkog Odjela za mlade u Kriensu. Projekt je započeo prije pet godina. Istraživanja su pokazala da je velika potreba kod starih osoba za ovim, a mladima je jako privlačno raditi s starima. Ranije smo imali još 5 socijalnih projekata u okviru vjeronauka za krizmu. Ovaj sada naišao je na najveće priznanje, kaže Lustenberger. Tako ove godine od socijalnih projekata za krizmanike nudimo samo Handy – Caffe.