Početna stranica » Glazbena priča u čast Petra Barbarića

Glazbena priča u čast Petra Barbarića

158 pregleda

Život Časnog sluge Božjeg Petra Barbarića, mladog isusovca iz Klobuka u Hercegovini, koji je umro na glasu svetosti u travničkom sjemeništu 1897., a čije se proglašenje blaženim iščekuje, opjevan je na prigodnom CD izdanju. Nakladnici tog jedinstvenog glazbenog projekta su Nadbiskupsko sjemenište Petar Barbarić iz Travnika i Spomen dom Petra Barbarića u Klobuku, koji su odnedavno objedinjeni pod jedinstvenu upravu. Dvadeset pop i rock skladbi posvećenih Petrovu životu skladao je legendarni bosanskohercegovački glazbenik, skladatelj i pjevač Ranko Boban, široj javnosti poznat kao autor pjesme „Hercegovina u srcu“, ali i autor popularnih hitova Zdravka Čolića, Olivera Mandića, Vajte… Autor tekstova je poznati bosanskohercegovački književnik Rusmir Agačević, koji je na izniman način pretočio Petrov život u stihove koji izazivaju emocije. Producenti su Jasar Murtezani i Željko Kozina. Hitove pod nazivom Hercegovina, Odlazak u Bosnu, Travnik, U bagremu procvetao, Poslušaj Petre materino srce, Naša zvijezda i dr. izvode Ranko Boban, fenomenalna Amira Medunjanin, Asia Mataga – Murtezani, Zoran Bebić Beba i drugi. Riječ je o jedinstvenom glazbenom projektu koji je uvelike nadmašio slična glazbena ostvarenja. Prvotno zamišljen kao mjuzikl, realiziran je kroz popularne skladbe, koje odmah ulaze u srca i duše, a ne samo u uho, koje se pjevuše i preslušavaju. Nedvojbeno će pridonijeti dodatnoj popularizaciji i upoznavanju Petra Barbarića, kao uzor mladića na kojeg se i danas mladi mogu ugledati.

Privlačno dizajnersko rješenje omota osmislio je poznati zagrebački, ali i ljubuški dizajner Vedran Matić, a produkcijski je iza projekta stala i poznata hrvatska PR agencija Millenium promocija. Unutar omota CD-a s povijesnim i aktualnim fotografijama Klobuka, Vitine i Travnika nalazi se i Petrov životopis napisan u prvom licu, autora Rusmira Agačevića, koji je još jednom pokazao svoj književni talent, ali i posebnu emociju prema Petru, budući da je njegov djed Poljak Waclaw Mierzwinski bio Petrov najbolji prijatelj u travničkom sjemeništu.

Ovim svojim novim opusom Ranko Boban je još jednom pokazao svu raskoš svoga talenta i neizmjerno glazbeno umijeće, koje će zasigurno udariti nove standarde i u duhovnoj glazbi. A cijela priča govori o iznimnom senzibilitetu i umijeću u popularizaciji naših velikana, koji su nažalost nedovoljno poznati i prepoznati. Uostalom mnogi, za razliku od Bosne gdje je ime Petra Barbarića znakovito, u Hercegovini ne poznaju životni put tog sveca. Zato treba iskoristiti vrijeme prije proglašenja blaženim kako bismo ga upoznali i kako bi dobio zasluženo mjesto u našoj javnosti.

Proglašenje blaženim tog mladog uzornog čovjeka moglo bi imati posebno značenje za današnju mladež kojoj treba istinskih uzora, ali i simboliku za hrvatski narod u Hercegovini i Bosni, te za odnose Hrvata i Bošnjaka. Naime, Petar je u Klobuku živio do svoje petnaeste godine, školovao se, čuvao ovce i radio kao trgovački pomoćnik. Nakon što se odlučio na svećenički poziv, Petar je tiho povezao Hercegovinu s Bosnom, uputivši se na konju u daleki Travnik. Na njegovu svetost su očito utjecali tradicionalni obiteljski odgoj, ali i travničko sjemenište. Petrov otac Ante bio je subaša, upravitelj imanja turskog bega Kapetanovića, koji je stolovao u Vitini, tako da je Petar od svoga djetinjstva upoznavao muslimane i njihove običaje te stekao duboko poštovanje prema drugome i drugačijem. Poznato je da su mu se, nakon smrti molitvama obraćali i muslimani travničkog kraja i da su neki od njih zadobili ozdravljenje.

Petar je još za kratkog života ostavio dubok trag među svojim kolegama, ali je nakon smrti postao uzor i inspiracija svima nama. To je svetac koji istodobno i podjednako pripada, i Hercegovini i Bosni. U Travniku je njegov grob, a u Klobuku njegov spomen dom. Danas se hodočasti i moli na ta oba Petrova mjesta. Iako je rođen daleke 1874. idealan nam je uzor i za vrijeme u kojem živimo. Tim više kad znamo kako je njegova glavna krilatica bila – „Od svih putova što vode u nebo meni se čini najkraćim, najlakšim i najpouzdanijim onaj kojim čovjek ide ispunjavajući svoje obične dužnosti“.       

Podsjetimo, u proljeće 2015. papa Franjo je ovlastio Kongregaciju za proglašenje svetaca da objavi dekret o junačkim  krjepostima Petra Barbarića i od tada se Petra može zvati Časni Sluga Božji Petar Barbarić, što je zadnja stepenica prije proglašenja blaženim.