Početna stranica » Govor tijela tijekom razgovora za posao

Govor tijela tijekom razgovora za posao

221 pregleda

Istraživanja pokazuju da će poslodavci steći mišljenje o vama u prvih deset minuta, dok čak 85% onoga što komunicirate nisu riječi. Veliku ulogu igraju ton glasa, način kako sjedite i sl. U nastavku vam donosimo kakav treba biti govor vašeg tijela prilikom razgovora za posao.

  1. Budite iskreni od samog početka –  Prilikom pozdravljanja poslodavca iskreno se nasmijte i čvrsto mu stisnite ruku.  Važno je održati kontakt očima jer time pokazujete poštovanje i zanimanje za ono što govori. Stručnjaci savjetuju da se fokusirate na gorni trokut lica, od jedne do druge obrve i vrha nosa, a da izjegavate gledanje u čelo i usta.
  2. Što učiniti s rukama – Stručnjaci kažu da prekrižene ruke signaliziraju da ste zatvoreni, u obrambenom položaju, da vam je dosadno i da ste nezainteresirani. Kad su vam ruke postavljene dlan uz dlan s jedim palcem preko drugog, tad signalizirate da tebate potvrdu poslodavca. Da bi izgledali kao samopouzdana osoba, spremna na nove izazove, ruke držite na stolu i neka budu opuštene i otvorene.
  3. Prekrižene noge – Na razgovoru za posao nemojte držati prekrižene noge jer to stvara zid između vas i poslodavca, dok prekriženi gležnjevi odaju dojam da želite biti negdje drugdje.
  4. Držanje – Prilikom razgovora za posao važno je da imate uspravno držanje. Povucite svoja ramena prema natrag i sjednite uspravno, time ćete imati više samopouzdanja i lakše disati. Zauzmite držanje koje pokazuje da ste zainteresirani, ali opet opušteni. Glava lagano nagnuta na jednu stranu odaje dojam da ste prijateljski nastrojeni, dok ispravno držana glava pokazuje autoritet.
  5. Gestikuliranje prstima – Sigurno nikad niste razmišljali o tome da prilikom razgovora za posao morate voditi računa i o tome što radite s prstima. Ponekad i položaj prstiju može odati dojama da ste arogantni, pa i o tome treba voditi računa.

Vaš govor tijela prilikom razgovora za posao može odati puno toga o vama, pa stoga treba voditi računa kakav dojam o vama odaje vaš govor tijela.