Početna stranica » Gospo Olovska, moli za nas!

Gospo Olovska, moli za nas!

303 pregleda

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velika Gospa i ove je godine, 15. kolovoza, okupila hodočasnički puk u Gospinom svetištu u Olovu. Hodočasnici su počeli pristizati već dan ranije kada je upriličen blagoslov hodočasnika i procesija s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz molitvu svete krunice.

Misu uočnicu predvodio je fra Silvano di Benedetto, kapelan iz župe Vitez uz koncelebraciju još nekoliko svećenika dok je misno slavlje glazbeno animirao vareški tamburaški orkestar. Tradicionalno je slavljena i misa ponoćka koju je predvodio ovogodišnji mladomisnik fra Nikola Neimarević.

Na sam dan Velike Gospe ranu misu predvodio je fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Središnjom pučkom misom predsjedao je mons. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. U prigodnoj homiliji mons. Semren je istaknuo kako se na današnji dan Marija pokazuje kao proročica koja govori o Bogu osloboditelju i njegovoj osloboditeljskoj ljubavi. Na tom je tragu upozorio kako su lažne slike Boga danas glavni izvor tlačenja ljudi na ovoj zemlji, a takve slike boga nazivamo idolima ili kumirima.

Mons. Semren je u nastavku objasnio kako je upravo idolopoklonstvo glavni izvor tlačenja ljudi, a da su najčešći lažni bogovi novac, kapital, moć, znanost, institucija: „Danas je najzastupljenija idolatrija novca i profita. Ovi lažni bogovi sišu ljudsku krv i proždiru ljudski život. Idoli pozivaju ljude na uzajamnu mržnju i ubijanje. Nazivamo ih bogovima smrti. Moć koja se temelji na idolima, opasnija je od svake druge moći. Ona je izvor ratova, terora, te individualnoga i institucionalnoga terorizma.”

Mons. Marko Semren je rekao kako je idolatrija društvena promjena koja prožima pojedince i cijelo društvo, a onaj tko vjeruje u istinitoga Boga protivi se idolima sistema i idolima smrti na svim područjima osobnoga i društvenoga života.

Marija svoju vjeru u istinitoga Boga izražava riječima: „’Bog rasprši oholice umišljene, silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne; gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne.’ Ovo oslobođenje od idolatrije nije samo duhovno i osobno nego ima svoju dubinsku povijesnu, socijalnu i političku dimenziju. Marija je ovo potpuno oslobođenje dobila kao Božji dar. Zbog toga je ona uzor nama ljudima. Uzor nam je u ponašanju i ulasku u zajedništvo s Bogom”, rekao je biskup Semren, te nastavio: „Na današnju svetkovinu, mi kršćani potvrđujemo svoju vjeru da je Marija definitivno spašeni čovjek koji je doživio Božje spasenje i Božju ljubav. Marijino Uznesenje znak je naše nade. Svi smo mi pozvani na blaženstvo koje Marija živi zajedno s Gospodinom Isusom u Očevoj kući.”

Pred kraj je istaknuo kako je naš život na ovom svijetu hodočašće prema nebu u kojemu napredujemo u vjeri prema vječnom blaženstvu koje nam Bog priprema.

Na početku i na kraju misnoga slavlja prisutnu braću svećenike i cijeli okupljeni puk pozdravio je upravitelj svetišta Gospe Olovske, fra Ilija Božić, a misno je slavlje animirao župni zbor iz Viteza.

U ovo vrijeme pandemije koronavirusa i modernoga vremena neka nam Marija uistinu bude znak nade i ustrajnosti u vremenima kada nas razni bogovi vrebaju sa svih strana želeći nas okrenuti od istinskoga Boga Osloboditelja. Mnogi su koji svjedoče snažan zagovor Gospe Olovske, te su i ove godine došli pješice ili organizirano u ovo marijansko svetište s molitvom na usnama: „Gospo Olovska, moli za nas!”