Početna stranica » Gimnazijske večeri glazbe – GVEG 2019.

Gimnazijske večeri glazbe – GVEG 2019.

126 pregleda

Ovogodišnje Gimnazijske večeri glazbe (GVEG) održane su 8. i 9. svibnja 2019. godine u holu konvikta Franjevačke klasične gimnazije u Visokom pod geslom „Glazba prije svega“.

Gimnazijske večeri glazbe ili jednostavno GVEG posebna je večer za profesore i učenike Franjevačke klasične gimnazije. Učenici su kroz dvije večeri prikazali svoju kreativnost, darovitost i stvaralačke potencijale. Drugu godinu zaredom GVEG traje dvije večeri, čime smo se vratili tradiciji prvih godina održavanja kada smo prve večeri imali glazbeno-poetski, a druge glazbeno-natjecateljski susret. U svom govoru na koncu druge večeri ravnatelj fra Zvonko Miličić na poseban je način zahvalio s. Krešimiri Skopljaković koja je s GVEG-om i započela, a čija redovnička zajednica – Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije – slave 90. obljetnicu dolaska u Bosnu, a svoje su djelovanje 1929. započele u Visokom i Sarajevu.

U prvoj glazbeno-poetskoj večeri nastupili su učenici početnici u sviranju violine i klavira, a njih su pratile kolege čitajući poeziju na hrvatskom i njemačkom jeziku. Te večeri, koja je okupila oko 40 učenika izvođača, učenici 2. razreda uprizorili su nekoliko scena iz priča o Šildžanima (Zwanzig lustige Geschichten von den Schildbürgern), knjige poznate brojnim generacijama naše Gimnazije jer se radi o prvoj lektiri u nastavi njemačkog jezika, prvog stranog jezika u FKG-u. Godinama su naši profesori njemačkog jezika prikupljali knjige na tom jeziku kako bi učenicima olakšali učenje. Nastajala je pritom prava germanistička knjižnica. U tome je posebnu ulogu imao dugogodišnji profesor njemačkoga jezika u FKG fra Pavo Vujica. Tu knjižnicu, koja se donedavno nalazila u potkrovlju samostana, sekundani su sa svojom profesoricom njemačkog jezika s. Kristinom Marijanović, prenijeli u gimnazijski hol. Upravo je povod prvoj glazbeno-poetskoj večeri organiziranoj na hrvatskom i njemačkom jeziku bilo ponovno otvorenje te male njemačke učeničke knjižnice iz koje učenici mogu posuđivati knjige: svih rodova i književnih vrsta bogate njemačke književnosti.

Druga večer bila je rezervirana za natjecanje u spretnosti muziciranja. Mladi glazbenici Faris Kazija, Filip Samardžić, Emin-Jusuf Burić, Sara Pavlović, Maria Mikić, Ema Krivdić, Damir Petrović, Fan Primorac, Anastasija Ferraby i Marko Komšić pokazali su svoje talente na klaviru, gitari, harmonici, violini i čembalu, a njihove vještine u sviranju ocjenjivao je stručni žiri: muzikologinja i muzikoterapeutkinja Lejla Džambazov, profesor klavira u Školi za niže muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“ Bruno Mišanović i fra Silvio Zlatarević, autor mnogobrojnih duhovnih skladbi za mlade koji je svoju glazbenu karijeru počeo na GVEG-u na kojem je prije 9 godina pobijedio. Za bogatu glazbenu večer zadužena je bila profesorica glazbene umjetnosti u visočkoj Gimnaziji Melisa Zerdo te vanjski suradnici Amila Husić i Nedim Limo.

U revijalnom dijelu večeri, dok je žiri birao pobjednike, okupljenu publiku zabavljali su vokalno-instrumentalni ansambl FKG pod vodstvom Nedima Lime, učenica 4. razreda Škole za niže muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“, dobitnica druge nagrade na Međunarodnom natjecanju „Prima vera“ u Bijeljini u klasi profesora Vedada Bajramovića, Marko Komšić, Anastasija Ferraby i Faris Kazija.

Nagrađeni su svi učenici, ali žiri je ipak morao prosuditi o najboljima. Ove godine treće mjesto podijelili su Sara Pavlović (2.b) i Filip Samardžić (2.b), a drugo mjesto osvojili su Anastasija Ferraby (1.a) i Faris Kazija (2.a). Prvo mjesto pripalo je učenici Mariji Mikić (1.b). Posebna nagrada za glazbeni doprinos tijekom četverogodišnjeg školovanja pripala je maturantu Marku Komšiću (4.b). Čestitke svim učenicima i njihovim profesorima koji godinama neumorno rade kako bi naša Franjevačka klasična gimnazija (p)ostajala oazom odgoja i obrazovanja.