Početna stranica » Generalni definitor Franjevačkog reda u posjeti franjevcima Bosne Srebrene

Generalni definitor Franjevačkog reda u posjeti franjevcima Bosne Srebrene

375 pregleda

Na poziv provincijala Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića Franjevačku provinciju sv. Križa - Bosnu Srebrenu, u vremenu od 23. do 25. travnja 2023. posjetio je fra Konrad Grzegorz Cholewa, generalni definitor Reda manje braće za slavenske konferencije. On je u posjet Provinciji stigao u pratnji fra Darka Teperta, generalnog tajnika za formaciju i studij

U nedjelju 23. travnja dvojica braće iz Rima, zajedno s provincijalom fra Zdravkom Dadićem, definitorom fra Mirom Relotom, ekonomom fra Vinkom Sičajom, tajnikom Provincije fra Damirom Pavićem te nazočnim vjernicima slavili su svetu misu u crkvi sv. Nikole Tavelića. Nakon toga uslijedio je posjet trima samostanima na Bistriku, u Kreševu i u Fojnici koje su braća iz Rima obišli u pratnji provincijala i definitora fra Mire Relote. U svakom samostanu generalni definitor i tajnik za formaciju i studij ostali su u ugodnom druženju s braćom razgovarajući s njima o svakodnevnim izazovima redovničkog i svećeničkog života, javlja Franjevačka informativna agencija (FIA).

Drugoga dana braća iz Rima su u istoj pratnji posjetili najprije samostan u Visokom. Ondje su se upoznali sa svim djelatnostima braće iz ovoga samostana: radom Franjevačke klasične gimnazije, Franjevačkog konvikta te Franjevačkog duhovno-pastoralnog centra. Nakon toga su posjetili samostan u Kraljevoj Sutjesci gdje su razgovarali s braćom i s njima ostali na ručku. U popodnevnim satima posjetili su zatim Franjevački medijski centar Svjetlo riječi te Humanitarno-karitativnu organizaciju Kruh sv. Ante te se također upoznali s radom ovih dvaju važnih institucija Bosne Srebrene. A u večernjim satima uslijedio je posjet franjevačkom samostanu sv. Pavla na Nedžarićima, gdje je najprije organiziran susret s Profesorskim zborom Franjevačke teologije, a zatim i s bogoslovima i odgojiteljima Franjevačke bogoslovije. Nakon razgovora s braćom iz Rima upriličena je zajednička večera i bratsko druženje.

Zadnjega dana boravka u Sarajevu braća iz Rima sastali su se u prostorijama Provincijalata Bosne Srebrene s Definitorijem Provincije na čelu s provincijalom fra Zdravkom Dadićem. Generalni definitor fra Konrad i generalni tajnik za formaciju i studij upoznali su Definitorij Provincije o svim važnim pitanjima i izazovima na razini Reda te ujedno prenijeli poruku i pozdrave Definitoriju i svoj braći Bosne Srebrene od stane Generalnog ministra fra Massima Fusarellija. U bratskom ozračju članovi Definitorija su također imali priliku postaviti braći iz Rima i neka svoja pitanja o životu i radu naše Provincije te prezentirati trenutačno stanje u Provinciji Bosni Srebrenoj.

Nakon sastanka gosti iz Rima su nastavili svoje putovanje prema Hrvatskoj gdje će ovih dana u samostanu na otoku Visovcu imati važne sastanke s pročelnicima nekoliko provincijskih Vijeća južnoslavenske franjevačke konferencije.

Bogu smo zahvalni za ovaj posjet i bratske susrete koje su se dogodili ovih dana u bratskom duhu sv. Franje.