Početna stranica » Generalna skupština Unije Manje braće u Međugorju

Generalna skupština Unije Manje braće u Međugorju

178 pregleda

U Međugorju je u utorak, 28. veljače kratkim filmom, kojim je prikazana povijest župe Međugorje i njezin aktualni trenutak, započela XV. generalna skupština Unije Manje braće Europe – UFME (Unio Fratrum Minorum Europae), a potom je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić otpjevao „Pjesmu stvorova”.

Na otvaranju su pozdravne riječi provincijalnim ministrima iz cijele Europe uputili mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, generalni ministar Reda Manje braće fra Massimo Fusarelli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt.

„Mi moramo biti prisutni u hodočasničkoj Crkvi, koja nikada ne prestaje naviještati fascinantnu i radosnu vijest i uvijek moramo donositi blago i milosrdno lice. On poziva sve koji ga traže, a posebno one koji dolaze u ovo sveto mjesto Međugorje, gdje dobivaju odgovor kojemu su se nadali, dobrohotni i očinski odgovor na njihove potrebe, poteškoće i patnje njihovih života. Odavde odnos sa svim ljudima postaje misionarska obveza svakog vjernika, svakog sljedbenika Isusovog”, kazao je nuncij Chullikatt te ohrabrio „nasljednike svetog Franje” da nastave „neumorno poslanje koje je plemenito i važno poslanje evangelizacije da ovome kontinentu navještaju vječnu riječ” te je sve povjerio Kraljici Mira da ih prati u apostolskim naporima „da postanu radosni i vjerni svjedoci Krista na ovome kontinentu koji ima svoje tvrde kršćanske korijene”.

Dobrodošlicu svima „u ovo mjesto milosti i vjere” poželio je nadbiskup Cavalli, koji je pozdravio i sve nazočne. „Svi smo jako dobro svjesni da smo ovo što jesmo zbog milosti Božje po zvanju i poslanju koje smo primili. Svjesni smo da naše zvanje i naše poslanje imaju čvrsti temelj – vjeru i zajedno s vjerom naš odgovor koji je slobodan i kreativan. Tako se dogodilo i Djevici Mariji. Ona je pronašla milost u Boga i Njezin slobodni odgovor, temeljen na vjeri u Boga glasio je: Evo službenice Gospodnje. Tako se dogodilo i Franji Asiškom. Zbog milosti je postao, ono što je postao. Zbog milosti i samo zbog milosti Gospodin ga je odabrao. Zbog dara vjere i njegovog slobodnog i kreativnog odgovora navijestio je Evanđelje ljudima svoga vremena. Tako i svi mi, zbog milosti smo primili zvanje i poslanje koje imamo. Zbog vjere i zbog našeg slobodnog i kreativnog odgovora, postajemo navjestitelji Evanđelja osobama koje žive u današnjem svijetu”, rekao je nadbiskup Cavalli, a biskup Palić kazao je kako mu je „radost što Vas kao dijecezanski biskup mogu pozdraviti u župi sv. Jakova ovdje u Međugorju” te je napomenuo kako je Mostarsko-duvanjska-biskupija zajedno s Trebinjsko-mrkanskoj kojoj je upravitelj po broju katolika najbrojnija u BiH.

„Nalazite se u biskupiji koja ima svoje radosti i nade, žalosti i tjeskobe, uostalom kao i svaki dio Crkve Kristove. U njoj se skoro 100 posto pripadnika hrvatskoga naroda deklarira katolicima, u kojoj vjernici još uvijek slave sakramente, pohađaju svetu misu, sudjeluju u raznim pobožnostima i duhovnim pokretima. U biskupijama djeluje oko 140 svećenika, dijecezanskih i redovničkih i oko 120 redovnica nekoliko različitih družbi”, kazao je biskup Palić te sve pozdravio kao „biskup Crkve, koja, koncilskim rječnikom i riječima pape Franje, korača naprijed ‘između progona ovoga svijeta i Gospodinove utjehe… između Križa i Uskrsnuća’”.

Na početku svoga obraćanja fra Massimo Fusarelli pozdravio je sve provincijale, ali je posebno naglasio pozdrav nazočnim biskupima, „što je jedan važan znak u cijelome svijetu, a ovdje na poseban način ima posebnu vrijednost”.

„Nalazimo se u jednom posebnom mjestu i to nas poziva – u ovom graničnom prostoru, gdje se razgraničavaju kulture, svjetovi, povijesna iskustva različiti od našega Reda – drugačije razmišljati. Svatko tko živi u svojoj kulturi, u svome mjestu zaustavlja se u svojoj stvarnosti, a kada se susretnemo na ovaj način onda smo obvezni prijeći svoje granice i imati jedan širi pogled”, kazao je fra Massimo naglašavajući kako „naša misao i naša molitva ide braći u Ukrajini, i ne moram reći zašto, zajedno s njihovim narodom”.

„Isto tako smo u zajedništvu s našom šestoricom braće u Ruskoj Federaciji, jer oni nose težinu ovoga vremena. Podsjetit ću i na našu braću koja su prisutna u Bjelorusiji. Tu je njihov provincijal, tamo je jedna vrlo osjetljiva situacija. Sjećam se i naše braće u Siriji, koji su u blizini ljudi koji pate u tom području, posebno u Alepu, Atakiji i sjeverozapadu Sirije. To je najnapušteniji kraj u svakom smislu. I tako bih popis mogao nastaviti, ali ako se zaustavimo u našem bazenu, onda su to najdublje i najsnažnije situacije koje živimo i koje želimo pratiti”, kazao je fra Massimo Fusarelli, poželjevši na kraju svoga obraćanja uspješan rad ove skupštine.

Generalna skupština Unije Manje braće Europe trajat će do petka, 3. ožujka, a na njoj će biti izabran i novi predsjednik UFME. Tema ovoga susreta je „Budućnost UFME – od kud smo krenuli, gdje smo danas, što želimo biti”, a počeo je večernjom svetom misom 27. veljače u crkvi sv. Jakova u Međugorju, koju je predslavio aktualni predsjednik UFME dr. fra Miljenko Šteko.