Početna stranica » Fra Mirkova čitanka

Fra Mirkova čitanka

160 pregleda

Knjiga je predstavljena 16. prosinca u novoj zgradi Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno, te 17. prosinca u Osnovnoj školi fra Miroslava Džaje na Kupresu

Ovih je dana izišla iz tiska knjiga Fra Mirkova čitanka, zbornik vjerske i društvene misli fra Miroslava Džaje, livanjskog i kupreškog franjevca, pisca, pjesnika, povjesničara, arheologa i etnologa. Povod je 50. obljetnica njegove smrti (14. 12. 1972. – 14. 12. 2022.). Za tisak su je priredili fra Marijan Karaula i dr. don Dubravko Turalija, a izašla je u izdanju tomislavgradskog mjesečnika Naša ognjišta u kojem je pokojni fra Miroslav surađivao od samih početaka.

Knjiga je prvo predstavljena 16. prosinca 2022. u novoj zgradi Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica – Livno, pri Franjevačkom samostanu na Gorici, te odmah sutradan u Osnovnoj školi fra Miroslava Džaje na Kupresu. Predstavljači su bili urednik Naših ognjišta fra Gabrijel Mioč, dr. Toni Ivić i dr. fra Robert Jolić, dok su glazbene točke izvodile mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić i profesorica klavira Marijana Pavlović. Cjelokupni je program moderirao hrvatski kazališni i filmski glumac Robert Kurbaša. Gostima su se obratili i priređivači knjige, dr. don Dubravko Turalija u Livnu i fra Marijan Karaula na Kupresu.

Knjiga je tiskana na preko 400 stranica, a priređivači su – kako je rečeno ovih večeri – izabrali samo neke fra Miroslavljeve, prije svega, neobjavljene tekstove, koji su činili jedan logični slijed od njegovog rođenja do književnog stvaralaštva koje je bilo obilato. Tu su i fotografije ljudi i mjesta koji su činili dio fra Miroslavljevog života.

Knjiga se može naručiti kod nakladnika Naša ognjišta po cijeni od 35 KM.