Početna stranica » Fra Jurina biljna ljekarna: Anis – Pimpinella anisum

Fra Jurina biljna ljekarna: Anis – Pimpinella anisum

176 pregleda

Narodna imena: anason, anaton, anež, aniš, laškijanež, onajs, slatki janiž, slatki komorač, slatki kopar i slatki kumin, vrtni jedi.

Jednogodišnja biljka, visoka do 50 cm. Prizemni su listovi okruglasti, narubljenoga ruba, a stabljični perasti. Cvate od srpnja do rujna, a sitni bijeli cvjetovi udruženi su u štitaste cvatove. Plodići su okruglasto jajasti. Pradomovina anisa vjerojatno je Bliski istok, odakle se u davna vremena proširio diljem Europe. Budući da voli vapnenačku podlogu i sunčana staništa, najbolje mu odgovara Sredozemlje. Stari Egipćani su ga cijenili i upotrebljavali u ljekovite svrhe i već ga 1500 godina prije Krista navode u svojim medicinskim knjigama Papyrus Ebers. Uzgaja se kao začinska i ljekovita biljka, a u Hrvatskom primorju nalazimo je i kao podivljalu.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su ponajprije plodovi (sjeme) koji se skupljaju ujesen, ali i svi dijelovi biljke. Korijen se skuplja u proljeće, a stabljika s cvjetovima i listovi tijekom ljeta. Cijela biljka obiluje mirisnim i ljekovitim eteričnim uljima koji se uglavnom sastoje od anetola. Sadrži još mast, bjelančevine i šećere.

Anis uspješno liječi i pomaže kod brojnih bolesti – potiče rad srca i izlučivanje mokraće te nepotrebnih tvari u tijelu, pojačava rad živaca, posebno kralješnične moždine te štiti od različitih infekcija. Primjenjuje se kod probavnih smetnji i popratnih teškoća, kao što su migrena, vrtoglavica i grčevi s vjetrovima, liječi bolne menstruacije, katar dišnih organa, bronhitis, hripavac, astmu, slabu cirkulaciju, premasnu kožu i pomanjkanje mlijeka u dojilja.

Čaj: 1 čajnu žličicu mljevenoga ploda anisa staviti u šalicu vrele vode, ostaviti 10 minuta, procijediti i popiti toplo i na gutljaje. Čaj djeluje povoljno na sve prije nave­dene tjelesne funkcije. Nakon tri tjedna pijenja napravi se pauza tjedan dana pa se po potrebi terapija ponavlja. Kod jakoga kašlja dnevno se popije 3 – 5 šalica ovoga čaja.

Čaj: 2 čajne žličice listova i cvjetova anisa preliju se 1/4 l vrele vode i ostavi 10 minuta. Popije se toplo tijekom dana u malim gutljajima kao lijek protiv svih bolesti nastalih zbog slabe probave, kao i protiv kašlja, astme, bronhitisa i slabe cirkulacije.

Čaj: U jednu šalicu vrele vode stave se dvije čajne žličice miješanih svih dijelova anisa i pije se dvije večeri prije spavanja. Iduće dvije večeri uzima se po jedna šalica na jednak način priređenoga čaja od čajne mješavine: u jednakim dijelovima anis, narančin cvijet, cvijet ružmarina i lipe. Izmjenjivanjem tih čajeva liječi se masna koža koja postaje normalna i prekrasna.

Čaj: 5 velikih žlica istucanih ili krupno samljevenih anisovih plodića prelije se 1 litrom vrele vode i ostavi 10 minuta, zatim se procijedi i pije po jedna šalica prije jela. To je izvanredan lijek koji potiče probavu, a djeluje i protiv bolnih menstruacija.

Čajna mješavina: Uzmu se jednaki dijelovi sjemena anisa, kima i komorača. U šalicu vrele vode staviti 1 vrškom punu malu žlicu istucanih ili grubo samljevenih sjemenki te mješavine, ostaviti 15 minuta poklopljeno, procijediti i popiti toplo i na gutljaje. Dnevno se pije jedna šalica čaja. Umjesto u obliku čaja, mješavina se može dodati jelima kao začin. Mješavina je vrlo djelotvorna protiv nadimanja kod odraslih i djece.

Čajna mješavina: 20 g sjemena anisa, 10 g korijena jaglaca, 30 g listova uskoga trputca i 40 g timijana. U šalicu vrele vode staviti 1 malu žlicu mješavine, ostaviti 10 minuta poklopljeno, procijediti i piti toplo na gutljaje. Dnevno se pije 4 – 5 šalica čaja u slučaju jakoga kašlja.

Čajna mješavina: 1 malu žlicu mješavine jednakih dijelova ljekovitih biljaka plodova anisa, plodova komorača, listova metvice i cvjetova kamilice stavi se u šalicu vrele vode, ostavi 10 minuta poklopljeno, procijedi i pije toplo na gutljaje. Ako se dnevno pije 4 – 5 šalica ovoga čaja, jačaju se želučani živci i umiruje želudac.

Začinska mješavina: samelju se i izmiješaju u jednakim dijelovima plodići anisa, kima i koromača i dodaju se raznim jelima, tjestenini, kruhu, juhi i salatama. Ova začinska mješavina potiče probavu, a djelotvorna je i protiv svih prethodno navedenih bolesti.

Upotreba anisa u gore navedenim dozama nema nikakvih negativnih posljedica.