Početna stranica » Fra Filip Lastrić o prilikama u Bosni u 18. stoljeću

Fra Filip Lastrić o prilikama u Bosni u 18. stoljeću

199 pregleda

Nakon Bečkog i Kandijskog rata krajem 17. i početkom 18. stoljeća nastupila su vrlo teška vremena u Bosni i Hercegovini pogotovo za katolike. Turci koje je potjerala kršćanska vojska iz Ugarske i Slavonije osvećivali su se katolicima u BiH. U to vrijeme duhovni pastiri kršćanskog puka bili su franjevci kojima su od nekadašnjih samostana preostala samo tri: Fojnica, Kreševo i Kraljeva Sutjeska. Iz ta tri središta pješke ili na konju obilazili su provinciju Bosnu Srebrenu kako bi slavili mise s pukom ili dijelili sakramente.

Fra Filip Lastrić Oćevac (1700. – 1783.) koji vrijedi za začetnika bosansko-hercegovačke historiografije za života je objavio niz djela kojima je htio zabilježiti važne događaje za svoju domovinu i franjevačku provinciju. Jedno od njegovih važnih djela jest „Od’ uza me” ili Vademecum u koji je skupio osnovna i najpotrebnija znanja koja bi trebao znati svaki pastoralni radnik u prilikama kakve su tada bile u Bosni. U uvodu svoga djela Oćevac piše tadašnjim misionarima bosanskim i kapelanima, a današnjem čitatelju pruža uvid o kakvom se vremenu doista radilo.

„Znam ja, poštovani kapelani i misionari bosanski, trude vaše i ustrpljenje. Znam da su vaše ovčice rastrkane po daleku. Šta radi (stoga), za služiti njih potpuno, malo počivanja imate, nego ste najviše u optrkivanju i hodu po selije. Znam da na mlogo mista prebivališta vaših ovčica jesu pomišana s nevirničkim, kroz koje vam valja putovati sve sa strahom, niti brez pogibli. Znam da vam se ne zna mlogo puta dan ni noć, konak ni postelja, ručak ni večera, nego valja da ste zadovoljni onako kako se gdi nađe kod siromaha. Znam da, crkava nejmajući, valja vam tražiti zgrada i pojata, ili načinjati kolibice pod dubjem (hrastovima), te kabanicom pokrivši misu govoriti. Znam da vaše ovčice, budući kako rekosmo, po daleku rastrkane, inače ljudi težaci i siromasi, ne mogu k vama doći u druge dneve nego najviše u svetkovine. Onda vam je krstit, vinčat i upisat jedno i drugo, ispovidat i pričešćivati, onda nad nelagodnim (bolesnim) Boga moliti i blagoslivljati; …svi bo u svetkovine k vama najviše utječu se u svojim potribama duhovnim. Sa svim tizim, sve vas rečene stvari ogovoriti (ispričati) ne mogu ni opravdati, da vi niste pod teško poman(j)kanje dužni, i čistoću ruha misnoga ču(v)ati, kako ozgor rekosmo, i vaših ovčica sveudilj pašom duhovnom pitat i hraniti…”

Fotografija: Sveta misa pod sjenicom od pruća, najvjerojatnije Bukovica kod Travnika, početkom 20. stoljeća