Početna stranica » Dvostruko slavlje u župi Orašje

Dvostruko slavlje u župi Orašje

175 pregleda

U nedjelju, 9. svibnja 2021. na 6. uskrsnu nedjelju, u 11 sati u župi blaženoga Alojzija Stepinca u Orašju imali smo dvostruko slavlje: obred blagoslova polja i proslava Majčina dana.

Na početku misnog slavlja obavljen je obred blagoslova polja uz lijepi broj vjernika. Za vrijeme blagoslova polja vjernici su u procesiji molili Litanije svih svetih, a župnik fra Bono Kovačević i đakon fra Josip Jazvić čitali su tekstove iz Svetoga pisma te molili da Bog sve ljude oslobodi od svakoga zla, bolesti, gladi, rata, zla vremena te da nam podari zdravlje, svoj blagoslov i blagoslov našoj zemlji koja nas hrani svojim plodovima.

Blagoslov polja u župi Orašje uvijek bude na nedjelju bližu danu proslave sv. Leopolda Bogdana Mandića.

U prvom dijelu prigodne homilije o značenju blagoslova župnik fra Bono istaknuo je kako prema Bibliji blagoslivlja Bog ili čovjek. Ukoliko blagoslivlja Bog, onda je to izraz njegove naklonosti, ljubavi i vjernosti čovjeku. Već na samom početku Biblije, Bog blagoslivlja čovjeka. Božji blagoslov je njegovo obećanje: Ja ću biti s tobom!

U drugom dijelu homilije fra Bono je naglasio kako je Majčin dan prilika da svako od nas više promisli o svojoj majci i da joj oda priznanje i zahvalu za svu ljubav koju nam ona cijeloga života nesebično daruje. Posebno je istaknuo kako je svrha Majčinog dana probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Na kraju homilije fra Bono je naglasio kako Crkva ovim slavljem sve majke poziva da se ugledaju u majčinstvo Blažene Djevice Marije i da je nasljeduju u njenoj ljubavi.

U molitvi vjernika vjeroučenici su izrekli molitvene nakane za naše majke zamolivši Gospodina Isusa da blagoslovi sve majke.

Na kraju misnoga slavlja vjeroučenici i ministranti izrekli su riječi zahvale Majci svih majki, Mariji i našim zemaljskim majkama, u zbornom recitalu „Hvala vam, mame!”.

Za vrijeme zbornog recitala vjeroučenica Marijana Pejić svakoj majci i bakama simbolično je podijelila cvijet a na kraju programa svako dijete svojoj majci darovalo je prekrasnu čestitku s ružom i natpisom „Majko, hvala Ti!”

Ovim prigodnim programom djeca župe blaženoga Alojzija Stepinca željela su iskazati Božjoj majci i našim majkama sitne znakove pažnje, a još više uvećati poštovanje prema majci, roditeljima i obiteljskom životu.